Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereCererea despre Sinteze literareEste un text prin care se solicita unei persoane cu atributii specifice (institutie, serviciu administrativ, organ politiC) rezolvarea unei probleme de interes personal.

Prin intermediul acestui document, oricine poate solicita valorificarea, recunoasterea sau apararea unui drept in baza prevederilor legale, precum si eliberarea unor acte oficiale: adeverinta, certificat, diploma, permis, aviz, expertiza, etc.

In anumite cazuri, solicitatea este sustinuta prin anexarea unor acte doveditoare (in general copii ale actelor originalE).Evidenta documentelor (inregistrarea documentelor este necesara pt acest lucrU)

Intotdeauna cererile vor fi inregistrate la serviciul Registratura pt a primi un nr.de intrari in circuitul oficial al documentelor institutiei.

Raspunsul la cerere va fi insotit de un nr de inregistrare semnificand nr de iesire din circuitul intern al institutiei.

Conform legilor in vigoare, respunsul la o cerere se da in cel mult 30 zile de la inregistrarea acesteia.

Cereresa se scrie de mana sau la PC, in fct de nivelul oficial al pers careia ii este adresata.

Trebuie sa fie semnata persona de petitionar.Asezarea in pagina

Cererea se scrie pe o coala alba de hartie, format A4, textul si formele aferente vor fi distribuite pe intreaga suprafata a paginii.

In partea superioara se lasa un spatiu liber de aprox 8-l0 cm, pentru formularea rezolutiei de catre persoana careia ii este adresata, iar in partea stanga se lasa un spatiu liber de aprox 3-4 cm, pentru a putea fi indosariata.

Cererea se redacteaza in stil oficial, cu formulari simple, neutre, clare, precise.Structura cererii

Formula de adresare indica functia persoanei careia I se adreseaza solicitantul.

Se obisnuieste ca toate substantivele din formula de adresare sa fie scrise cu majuscule.

Deasemenea, se foloseste forma de masculin, solicitantului avand in vedere functia, nu persoana care o detine.

Dupa formula de adresare care este un vocativ, se pune virgula.

Nu sunt permise abrevierile, nu se crie a€śCererea€ť.

Cererea incepe cu formula consacrata: a€śSubsemnatul/Subsemnataa€ť, substantiv urmat de virgula, dupa care urmeaza numele si prenumele solicitantului, fara prescurtari.

In functie de natura cererii solicitantului trebuie sa indice domiciliul, ocupatia, locul de munca, institutia de invatamant, fara prescurtari.

Intr-o cerere e necesara respectarea cliseelor lingvistice: a€śsubsemnatula€ť, a€śva roga€ť, a€śva aduc la cunostintaa€ť, a€śsa aveti bunavointaa€ť.

Textul cererii formuleaza clar si coincis solicitatea si motiveaza respectiva solicitare.

Formula de incheiere a cererii asezata inaintea sematurii reprezinta o formula de politete care arata respectul petitionarului fata de functia adresantului: a€ścu stimaa€ť, a€śva multumesca€ť, etc., formule urmate de virgula.

Urmeaza semnatura solicitantului in stanga paginii, aprox 2 randuri mai jos in raport cu semnatura se mentioneaza localitatea, urmata de virgula, iar sub numele localitatii se mentioneaza data la care a fost intocmita cererea (ziua, luna, anuL)

In final (pe un rand separat, in partea de jos a paginiI) se mentioneaza functia persoanei careia ii este adresata cererea si numele, toate scrise cu litere mari, cu exceptia cuvintelor de legatura si fara prescurtari.


 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.