Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



MARII CRONICARI despre Sinteze literare



Curentul umanist este miscarea social-culturala inspirata de conceptia ca omul, fiind o fiinta superioara, se poate perfectiona prin cultura prin arta. Militand pentru dezvoltarea plenara si multilaterala a personalitatii, umanistii indemnau la lupta impotriva a tot ceea ce apasa si oprima omul, impotriva a tot ceea ce injoseste demnitatea umana. Pornind de la premiza ca idealul dezvoltarii armonioase a omului a fost atins in cultura antica, umanistii au studiat cu pasiune culturile si limbile greaca si latina.



Principalele directii ale umanismului au fost: valorificarea traditiilor culturale ale antichitatii, formarea omului ca spirit universal, pretuirea eruditiei, a demnitatii si a libertatii, omul - dominat de ratiune; armonizarea fiintei umane cu natura inconjuratoare. in Tarile Romane, curentul umanist se dezvolta incepand cu secolul al XVII-lea, cand apar primii carturari cunoscatori ai culturii clasice si ai limbilor greaca si latina, ca Udriste Nasturel, Varlaam, Simion Stefan, Dosoftei, Nicolae Milescu. Activitatea si scrierile marilor cronicari Grigore Ureche, Miron Costin, Stolnicul Constantin Cantacuzino, Ion Neculce apoi Dimitrie Cantemir au determinat aparitia unui umanism specific romanesc, cum ar fi elogiul adus Tarilor Romane pentru lupta impotriva expansiunii otomane sau argumentarea originii romane a poporului si a latinitatii limbii romane. Ei au pus bazele istoriografiei nationale, contribuind la tiparirea primelor carti de cult religios in limba slavona.

De altfel, Tarile Romane s-au numarat printre primele centre ale tiparului in Europa Rasariteana, laTargoviste luand fiinta prima tipografie. Un rol esential l-au avut si domnitorii luminati, care au construit biserici sau monumente laice si care au infiintat scoli domnesti ori biblioteci voievodale (Constantin Brancoveanu, Constantin Cantacuzino, Dimitrie

Cantemir etC).

Activitatea cronicarilor ajunge la stralucire in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, iar Letopisetele lor realizeaza cea dintai imagine scrisa a istoriei noastre. in conceptia cronicarilor, istoria era purtatoare de valori educative, iar operele lor constituie si un act de mare patriotism, prima intentie a lor fiind aceea a recuperarii trecutului "sa nu se uite lucrurile si cursul tarii" si sa nu se piarda "in negura vremir. (Miron CostiN).

Definitie: Cronica este o lucrare cu carater istoric, scrisa mai ales in Evul Mediu, care cuprinde o relatare cronologica a evenimentelor sociale, politice si familiale intr-o anumita perioada.

Termenul de cronica vine din limba latina literara, de la "chronica" si inseamna "istorie pe ani" si de la grecescul "chronos", care inseamna "timp". in Muntenia, cele mai importante cronici au fost: "Letopisetul cantacuzinesc" si "Cronica Balenilor" care sunt anonime; "Viata lui Constantin-Voda Brancoveanu" de Radu Greceanu si "Istoriile domnilor Tarii Romanesti" de Radu Popescu.

Cele mai valoroase cronici sunt cele moldovenesti, "Letopisetul Tarii Moldovei", scris - in ordine -, de Grigore Ureche de la 1359 la 1594, de Miron Costin de la 1595 la 1661, de Ion Neculce de la 1661 la 1743.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.