Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Poezia epica despre Sinteze literare



Desi, in general, termenul poezie" este sinonim cu liricul, cu conceptul de discurs" confesiv, in care predomina exprimarea directa a sentimentelor, a emotiilor si ideilor eului liric, literatura contine si un alt tip de poezie - poezia epica. Aceasta s-a aflat deseori in interferenta cu liricul, atat in Antichitate, cat si in timpurile moderne. Poezia actuala redescopera lirismul narativ si acorda libertate modalitatilor de expresie ale creatorului.

Termenul grecesc epikos sau epos inseamna cuvant", zicere", ceea ce se exprima prin cuvant ori discurs", genul epic ilustrand interventia indirecta, prezenta discreta a autorului, mediata prin intermediul personajelor si al faptelor povestite. Epopeea a fost principala forma a epicului in versuri, Aristotel disociind genurile prin tragedie, comedie si epopee. La acestea se adauga textele lui Platon si Tratatul despre sublim al lui Longinus, in care se mentionau si formele poeziei lirice {Odele lui PindaR).

Epopeea, forma reprezentativa a epicului, nu era limitata in timp ca tragedia (specie a genului dramatiC), avea un plus de obiectivitate (eul narativ vorbea in numele altora, se obiectivA), iar metrul prozodic specific era hexametrul. in Renastere, conceptul de epic" devine sinonim cu epopeicul, iar narativul se extinde si spre alte specii decat cea consacrata de Antichitate, incluzand profanul prin eliminarea treptata a sacrului, a miraculosului epopeic, pastrat eventual in forme caricaturizate, parodice (epopeea eroicomica, cu tente satiricE).

Paul Valery defineste poemul epic drept un text care poate fi povestit".

Poezia epica se clasifica in creatii de tip oral/popular (cu speciile : balada, legendA) si de tip scris/cult (reprezentat prin speciile: balada culta, epopeea, legenda culta, fabula, jurnalul versificaT).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.