Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Viata sociala despre Sinteze literare



Deschisa literaturii, Viata sociala, lansata de N. D. Cocea la 1 februarie 1910, debuteaza energic, atragind atentia asupra lui Tudor Arghezi si Gala Galaction, pe care nimeni in fara, nici un critic, nici un director de ziar sau de revista, nu voia sa-i cunoasca si sa-i recunoasca" (Facla, 16 martie 1931). inlocuind obisnuitul A«cuvint inainteA» sau fagaduitorul A«programul nostruA»" cu dinamica Ruga de seara de Tudor Arghezi, revista se pronunta, de la primul numar, pentru o literatura activa. Cuvantul, ca mijloc de comunicare, implica flacari" nimicitoare si energie constructiva. Mirajul transformarii lumii nu mai fusese exprimat in acesti termeni :

O . da-mi puterea sa scufund O lume vaga, lincezinda, Si sa tisneasca-apoi, din fund, O alta, limpede si blinda".



Publicatia nu apartine unui partid, dar combate curentele potrivnice progresului si liberei cugetari". intr-o declaratie (Catre cititorI), la sfirsitul primului an, se subliniaza adeziunea la marele ideal de emancipare si de cultura al socialismului () in stare sa sfarme prejudecatile trecutului si sa asi-gurel progresul omenirii prin forta ei revolutionara". La o ancheta despre votul universal raspund Ion C. Frimu (secretar al partidului social-democrat"), Mihail Sadoveanu (om de litere"), Ovid Densusianu, C. Radulescu-Motru, dr. C. Istrati, Vasile M. Kogalnieeanu, Paul Bujor, dr. N. Lupu, dr. C. Ra-cowski si altii. Se reproduc pagini din presa socialista europeana, din Jean Jaures, Hubert Lagardelle (Noile tendinte socialistE), dar si din Neoiobagia lui C. Dobrogeanu-Gherea, imbibata de teorii antisocialiste. Activul N. D. Cocea se refera la Stiinta revolutionara, insa orientarea revistei in ansamblu, e confuza.

Literar, Viata sociala se situeaza printre publicatiile cele mai interesante ale vremii, spatiul rezervat literaturii si artei constituind jumatate din totalul paginilor. Revista isi face un titlu de onoare din promovarea tinerilor.



Noi am crezut ca menirea unei reviste e sa recunoasca talentele noi, sa le dea sprijinul sa se afirme si sa le impuie atentiei contemporanilor (). Convinsi ca pe terenul artelor si-al literaturii numai arta si fraza care inalta sufletul si gindirea omeneasca reprezinta independent de scoala si de tendinti singura forta revolutionara, am incercat o colaborare libera intre arta si socialism si ne-a placut gindul sa punem idealul nostru social, in primul si in ultimul numar al revistei, sub auspiciile poetului celui mai revolutionar al vremei noastre : Tudor Arghezi" (Viata soc, 1910, nr 10 12, p. 266).

Prin revolutionar", autorul acestor rinduri (din amin-Litul euvint Catre cititorI) intelege spiritul novator, totusi cu o prudenta moderatie. Numai cu doi ani inainte, N. D. Cocea condamna (in Pagini libere, 1908, nr. 4, de la GalatI) goana dupa nou, neobisnuit, original", atitudine din care au rasarit atitea scoli, realiste, naturaliste, decadente, parnasiene, simboliste etc, care au pus forma in locul simtirii, formula in locul artei si preocuparea de originalitate in locul grijii de adevar" (Spre arta viitoruluI).

Partial publicate dupa un caiet lasat lui N. D. Cocea, la plecarea in 1905 in Elvetia, sau expediate de acolo de autor, versurile lui Arghezi continua ciclul Agate negre ; apar de asemenea : Tu nu esti frumusetea, Dedicatie, Manastire, Adolescenta si altele, exceptionale. Impunerea lui Arghezi, ignorat sau contestat, ca si al doilea debut al lui Gala Galaction sint fapte de istorie literara notabile. Dupa lunga tacere din etapa studiilor teologice, Gala Galaction defensor eclesiastic, revenea la literatura cu solidele nuvele Linga apa Vodislavei, in padurea Cotosmanei, Gloria Constantini, si cateva schite : Viteazul Jap, Andrei hotul, Dionis Grecoteiul. Se retiparesc la Viata sociala pagini mai vechi de acelasi prozator, Moara lui Califar si Copca Radvanului, specifice nuvelistului, semnalate elogios de Viata romaneasca. Mai colaboreaza D. Anghel (Calvarul floriloR), Ion Minulescu, N. Davidescu, Iuliu C. Sa-vescu, Al. T. Stamatiad, B. Nemteanu, dar si V. Demetrius (versuri, proza), N. N. Beldiceanu, A. Mindru, V. Savel, Mircea Dem. Radulescu, reprezentind orientari estetice eterogene. Volumul lui N. Davidescu, La fintina Castaliei, prezentat de Gala Glaction (1911, febr.), e primit cu rezerve, din cauza abuzului de reverie. Reproducerea Noptii de mai (1910, nr. 5 6), din Viata romaneasca, e insotita de nota Un poet, G. Topirceanu fiind definit : un talent nou si plin de fagaduieli". Colaborator la citeva numere, acesta ajunge la o violenta ruptura. Semnificative sint traducerile, de aspect eclectic, din Baude-laire, Heredia, Verhaeren, Samain, Tolstoi, B. Bjdrnson, Ana-tole France, Octave Mirbeau. Jules Renard.





N. D. Cocea trimitea Vietii romanesti cronici dramatice ; era in, termeni buni cu revista de la Iasi, care-1 numea talentatul nostru colaborator" (Viata rom., 1910, nr. 10). Relatiile devin insa incordate, polemicile pe tema poporanismului luind forme dure. intr-o Scrisoare deschisa, A. Spiru-Bacau (ca filozof de limba franceza Albert SpaieR) considera ca intre moderni si poporanisti (prin care desemneaza si pe samanatoristI) sint diferente ca intre vertebrate si nevertebrate", intre fa-nerogame si criptograme" (1910, nr. 5 6). Viata sociala crede ca rubrica Miscellanea a Vietii romanesti are pretentii de spirit jignitoare", revista ieseana fiind grasa, vorbareata si asudata, citiva sclavi ii fac vint imprejur" (Viata soc, 1911, pp. 211 291). Despre G. Ibraileanu se fac aprecieri ofensatoare.

La Viata sociala se ia apararea artei noi, reprezentata de Brancusi, G. Petrascu, Fr. Storck, Camil Ressu si altii. Aurel Vlaicu si Traian Vuia expun proiecte. Cu numarul pe lunile mai iunie 1911, revista dispare.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.