Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereGENUL DRAMATIC despre CONCEPTE OPERATIONALEGenul dramatic este una dintre categoriile fundamentale ale literaturii si reuneste operele literare in care autorul isi exprima ideile, sentimentele si conceptiile prin intermediul personajelor care participa la actiunea subiectului literar, scriitorul fiind prezent numai in indicatiile scenice si de regie, cuprinse, de regula, in didascalii (paranteze de autor - n.n.).

Termenul de dramaturgie defineste totalitatea operelor dramatice ale unui autor, epoci, scoli literare, literaturi, incluzand totodata si arta punerii in scena a pieselor de teatru.

Cuvantul "dramatic" vine de la grecescul "drama", care inseamna "actiune".

Operele dramatice se mai numesc si piese de teatru si sunt cele mai vechi specii literare, populare sau culte, manifestandu-se ca o arta sincretica, adica prin imbinarea textului cu muzica, dansul si pantomima. Speciile dramatice traditionale sunt: tragedia, drama si comedia. Dramaturgia moderna inregistreaza si alte specii, care se adauga celor mentionate: parabola, teatrul mitic, drama de idei, teatrul absurd etc.

Structura operelor dramatice:

» Actele sunt principalele diviziuni ale operei dramatice care structureaza subiectul, reprezentand o etapa a desfasurarii actiunii in piesa de teatru.

» Tablourile sunt diviziuni specifice pieselor moderne sau subdiviziuni ale actelor si marcheaza schimbarea decorului ori trecerea timpului.

» Scenele marcheaza iesirile si intrarile personajelor in scena.

» Indicatiile scenice sau didascaliile cuprind indrumarile autorului scrise intre paranteze si destinate actorilor sau regizorului in vederea montarii spectacolului. Ele se refera la componenta decorului, la gesturile, mimica, intonatia sau miscarea actorilor (actiuni nonverbale si paraverbalE), la sunetul (diverse zgomotE) si la luminile spectacolului.» Personajele operei dramatice sunt cele care participa la subiectul piesei. in functie de importanta pe care o au in derularea actiunii, personajele sunt principale, secundare, episodice sau figuranti, iar dupa felul in care sunt conturate ele pot fi individualizate, tipice sau simbolice. Caracterul personajelor este neevolutiv, fiind definit printr-o singura dimensiune.

a-  a-  a-  » Conflictul dramatic ilustreaza opozitia, lupta dintre doua sau mai multe personaje, dintre atitudini, sentimente, idei, dintre personaje si societate ori in plan intim, cand personajul este dilematic, sfasiat de contradictii interioare. Conflictul determina actiunea operei dramatice, putandu-se identifica in doua moduri: conflict exterior (se manifesta intre doua sau mai multe personaje sau intre individ si societatE) si conflict interior (ilustreaza zbuciumul launtric din constiinta sau sufletul unui personaj, in plan ideatic sau sentimental, cum ar fi lupta intre ratiune si sentiment, intre datorie si pasiune etC). Cuvantul vine de la latinescul "conflictus", care inseamna "ciocnire, soc".

Modul de expunere specific operelor dramatice este dialogul, prin care personajele comunica idei, sentimente, conceptii, stabilesc relatii interumane.

Cuvantul teatru vine de la grecescul "theatron", derivat al verbului "theasthai" care inseamna "a privi" si denumea, initial, publicul privitor, asezat in semicerc, iar mult mai tarziu, in Renastere, cuvantul teatru s-a folosit pentru forma arhitecturala in care se reprezentau piesele de teatru. in Romania, primul spectacol de teatru a avut loc in 1918, pe scena de la Cismeaua Rosie din Bucuresti, prin contributia esentiala a lui Iancu Vacarescu, descendent vestitei familii de scriitori si animatori culturali. Prima piesa reprezentata a fost "Hecuba" de Euripide. Iancu Vacarescu a scris un prolog pe care 1-a rostit inaintea primei reprezentatii, in care exprima bucuria de a vedea implinita aceasta mare nazuinta nationala.Spectacolul dramatic este reprezentarea scenica a pieselor de teatru, in fata publicului. Reprezentatia teatrala presupune reunirea mai multor arte: literatura, scenografia, arhitectura, jocul actorilor. La realizarea unui spectacol de teatru o contributie importanta are regizorul, numit si director de scena, care trebuie sa ilustreze conceptia autorului intr-o viziune proprie. Esentiala pentru reusita spectacolului este si conceperea, in aceeasi maniera, a decorului si a costumelor de catre scenograful spectacolului. Actorii sunt alesi in functie de capacitatea lor de a construi, cat mai convingator, personajele, atat ca nuantare a replicilor, cat si ca atitudine scenica. La succesul spectacolului concura luminile si sunetul, asigurate de specialisti in domeniu, care tin seama si de indicatiile regizorale. Foarte important pentru un spectacol dramatic este publicul spectator, care trebuie sa recepteze cu toate simturile reprezentatia artistica, fiind si cel care stabileste valoarea acesteia. Un spectacol de teatru care nu aduce un public numeros este sortit esecului, omorand piesa, care, chiar daca este valoroasa ca text literar, poate esua din cauza colectivului artistic de montare, care nu reuseste sa stabileasca o relatie directa cu spectatorii.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.