Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Curentul literar despre CONCEPTE OPERATIONALE



Curentul literar este o miscare literara circumscrisa intr-o anumita perioada istorica, reunind scriitori care impartasesc principii estetice similare, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara, concorda in preferintele lor pentru anumite genuri si specii artistice, recunoscand eventual o anumita ierarhie a acestora (de exemplu, preferinta clasicismului pentru tragediE) si care utilizeaza in operele lor modalitati artistice asemanatoare intr-un sens larg (de pilda antiteza, atat de frecventa in creatiile romanticiloR). Principiile estetice ale unui curent major sunt, de obicei, cristalizate intr-un manifest literar, dar exista si curente reprezentate, fiecare, de mai multe manifeste, generand in interiorul unei miscari mai ample formarea de grupuri literare distincte (asa cum este cazul suprarealismului romanesc, desfasurat in doua etape: perioada interbelica, intre 1920-1930 si cea postbelica, intre 1945-1947); aceste grupari desprinse dintr-un curent estetic initial se organizeaza in jurul unor reviste literare, in care-si publica operele si isi expun principiile disidente (asa cum s-a intamplat cu vechea si cu noua avangarda romaneasca).



Spre deosebire de un cenaclu sau de o societate literara (precum Junimea" condusa de T. MaiorescU), curentul nu se organizeaza ca o grupare literara foarte stricta in jurul unui mentor (cazul lui Nichifor Crainic, care a fundamentat la revista Gandirea" traditionalismul ortodoxisT). In general, curentele literare apar datorita convergentei dintre tendintele unui moment istoric si contributia unor personalitati culturale de anvergura. Adesea, ele polemizeaza (cel putin la inceputurile loR) cu o traditie literara pe care o contesta. Astfel romantismul se opune rigorii si normelor artistice prea stricte ale clasicismului; parnasianismul neaga avantul si subiectivitatea de tip romantic, in timp ce toate formele avangardiste refuza in bloc traditia. Unele curente se definesc abia din perspectiva receptarii lor de catre posteritate, cum a fost cazul romantismului si al realismului. Alteori, reprezentantii unui curent nu recunosc denumirea (clasificareA) consacrata lor in istoria literara: un exemplu este Paul Verlaine, care nu accepta incadrarea sa printre simbolisti. Anumite curente de mare audienta precum clasicismul si romantismul reprezinta ipostaze istorice si estetice ale unor structuri mentale si afective, ale unor atitudini si viziuni artistice permanente, nedelimitate istoric, idee sustinuta de G. Calinescu in studiul comparatist Clasicism, romantism, baroc. Curentele nu exista in stare pura si nici nu se succed perfect, intre ele aparand interferente, cauzate fie de anumite particularitati istorice si de evolutii ale literaturilor nationale (de exemplu, interferentele dintre clasicism, romantism si unele elemente realiste in literatura romana din prima jumatate a secolului alXK-leA), fie de structura individuala a personalitatilor creatoare." (cf. 6. op. cit.)

Absenta unui moment clasic distinct in cultura nationala a avut drept consecinta slaba reprezentare a speciei dramatice a tragediei; simbolismul autohton a integrat formele parnasiene; postmodernismul a invatat cu atentie principiile avangardiste si lectia onirismului, la care a adaugat trasaturile proprii: livrescul, prozaismul, ludicul, parafraza, ironicul. Opera unor scriitori de geniu nu poate fi subsumata in totalitate unui singur curent M. Eminescu, desi afirma: Eu raman ce-am fost romantic", are in creatia sa numeroase aspecte clasice; T. Arghezi a transgresat toate curentele literare de care s-a apropiat, fara sa se identifice cu principiile si modalitatile lor estetice.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.