Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Functia conativa despre CONCEPTE OPERATIONALE



Functia conativa (persuasiva sau retorica) orienteaza enuntul catre destinatar (receptoR). Toate stilurile functionale acorda o atentie deosebita receptarii mesajului, dar in varianta juridfc-administrativa, functia conativa este esentiala, pentru ca ofera publicului informatii stricte si sigure asupra unor situatii de interes general. Expresia gramaticala a functiei cona-tive este marcata de persoana a H-a la pronume si la verb, de vocativ la substantiv si de imperativ la verb, intonatia exclamativ/interogativa caracterizeaza enunturile a caror functie primordiala este centrata asupra receptorului: Asculta-ma!

    De ce nu ma crezi? Disociem intre: a. formele directe ale adresarii, ai carei indici verbali de identificare a destinatarului sunt: vocativele si apelativele in limba literara/populara, formele pronominale si verbale in adresarea nemijlocita, imperativul si modurile sinonimice cu acesta din limba vorbita (indicativul prezent si viitor, conjunctivul: Faci cum iti spun!

    Vei face ce trebuie!

    Sa faci cum ti s-a ceruT); b. formele indirecte ale adresarii: vorbirea aluziva, eufemismul, perifraza, atenuatia (sau litotA).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.