Ce e mai simplu decat sa te conformezi regulilor? Natura insasi nu ne cere altceva. Pamantul ne invata ca trebuie sa fim cu picioarele pe pamant, apele ne arata ca nu se poate curge in sus, vantul ne sileste sa ne supunem. De mici suntem invatati sa fim cuminti, profesorii striga bancilor "liniste", mai tarziu ni se explica in ce fel si cand se traverseaza o strada, cand si cum poate fi contrazis un superior. Totul este stiut dinainte, totul e simplu, oranduit solid, si ideea unei tulburari a miscarii pare lipsita de sens si revoltatoare. De fapt conformismul este un zelos paznic al bunurilor castigate, un depozitar constiincios al invatamintelor dobandite, iar inversunarea cu care se manifesta nu este decat o forma de avaritie a neamului omenesc. Orice gest inedit e riscant si omenirea nu este dispusa sa aiba emotii. Ce s-ar intampla daca fiecare ar calca regulile? - se spune. Dar ce s-ar intampla daca nimeni nu le-ar calca? Ce s-ar fi intamplat daca nimeni nu ar fi inventat genialul nu?
Dincolo de culme exista insa intotdeauna cealalta panta a muntelui. De o parte si de alta a abscisei curbele sunt de sens contrar, dar identice. Da, fiecare cucerire umana a fost initial un act de nesupunere, dar in asemenea masura s-a impus acest adevar, incat in cele din urma orice act de nesupunere a fost socotit o cucerire umana. S-a descoperit ca mai simplu decat a te conforma regulilor este numai a nu te conforma regulilor. Din schimbarea de semn nu se pierdea nimic si se castiga o aureola. Cand se va descoperi o metoda de verificare a autenticitatii aureolelor? De ce nu pot fi incercate in dinti, precum galbenii, pentru a se vedea daca nu sunt false? Adevarata revolta este nu impotriva a ceva, ci pentru altceva. O regula nu poate fi desfiintata decat de o alta regula. Nu a epata pe burghez, ci a nu fi burghez are importanta. Nu a fi razvratit, ci a fi liber e greu.
Dar libertatea inseamna maturitate de sine statatoare, nelegata de nimeni, nici prin supunere, nici prin razvratire, iar noi suntem atat de adolescenti! De teama de a nu fi conformisti ne conformam nonconformismului.
Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care
Politica de confidentialitate
|
Scrierile si activitatea publicistica a lui Ana BLANDIANA
Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text
Proza