Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereMONADA de Ana BLANDIANA (Proza)

 

Un bob de grau luat in palma si privit de aproape, atat de aproape incat liniile de pe obrazul minuscul sa inceapa sa capete intelesuri si sa inchipuie trasaturi, este - mi s-a parut intotdeauna - asemenea unei monade in care se inghesuie - reduse infinit, dar pastrandu-si proportiile si raporturile dintre ele - sensurile si caracteristicile intregului univers. Un bob de grau luat in palma si privit de aproape imi da senzatia participarii la o operatie oarecum magica, la un ritual intrucatva ocult, pentru ca in samanta aceea se strang, ca in durata unui sacerdotiu, simbolurile unei intregi istorii si rosturile unei intregi deveniri. De la uimirea lui Herodot in fata lanurilor din care nu se vedea calul si calaretul, pana la ratiile de paine din timpul razboaielor mondiale, bobul de grau este celula de baza a inaintarii prin timp, molecula esentiala a combustibilului care pune in miscare roata istoriei, metafora triumfatoare si existentiala a supravietuirii noastre.

Asa cum Eminescu atarna pamantul intreg, devenit margaritar, la gatul iubitei lui Dionis, eu privesc acest bob de grau, asezat in echilibru cuminte pe linia vietii din palma mea, si ma gandesc ca, iata aceasta este miza pentru care Dacia a devenit romana, si au venit apoi barbarii, si nu peste mult au venit turcii, si marile imperii din nord si din sud, din rasarit si apus nu au obosit sa se agite; pentru aceasta samanta de viata s-au aprins rascoalele si s-au rostogolit revolutiile. Samburele acesta lunguiet si subtire de materie este penita care a caligrafiat de milenii istoria si numai acolo unde el, bobul de grau, a lipsit, literele implacabile au fost scrise cu sange de ascutisul sabiilor sau al coaselor.

Secerisul s-a terminat de mult, anul inainteaza neoprit spre viitor, dar eu tin in palma bobul de grau si stiu ca, atata vreme cat el va exista, ordinea va ramane in lucruri, ca aceasta infima particula, aceasta monada, este contragreutatea care sustine echilibrul si linistea lumii.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera carePolitica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

MONADAOpera si activitatea literara Ana BLANDIANA

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ana BLANDIANAActivitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

PALIMPSEST

- citeste textul

TREI LUMI

- citeste textul

CUM AM DEVENIT POET

- citeste textul

SOARELE CLIPEI DE ACUM

- citeste textul

EXCLAMATIA DIN TROIENE

- citeste textul

MUSCHIUL RASULUI

- citeste textul

DESPRE TINERETE

- citeste textul

CARTEA SI LUMEA

- citeste textul

GANDUL LA DELFINI

- citeste textul

INSCRIPTIE PE O GRAMADA DE CIOBURI

- citeste textul

PE MALUL DELIRULUI

- citeste textul

ABSENTA FORMEI

- citeste textul

DESPRE EGALITATE

- citeste textul

CULEGATORUL DE CIUPERCI

- citeste textul

FANTEZIE CU SOLSTITIU DE IARNA

- citeste textul

NEUITAREA

- citeste textul

MONADA

- citeste textulPoezie

Refluxul sensurilor

- citeste textul
Refluxul sensurilor. Coborand

DEALURI

- citeste textul

AVRAM IANCU

- citeste textul