Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




PLEDOARIE de Ana BLANDIANA (Proza)

 

Copii rapiti si avioane deturnate in zbor, magazine, gari si cinematografe sarind in aer, automobile explodand, atentate si hold-up-uri, crime; sunt ani de cand aceste cuvinte nu mai mira pe nimeni, tiparite cu majuscula pe mansetele ziarelor, repetate de crainici excitati de senzational. Sunt ani (ba chiar mileniI) de cand de dragul banilor, de dragul credintelor, de dragul ideilor, in numele sentimentelor si in numele idealurilor, se ucide si se da foc cu o fervoare care ingrozeste fara a uimi si oripileaza fara a mai parea de neinchipuit.

Violenta face parte din viata cotidiana a planetei. E vorba bineinteles de violenta unor persoane particulare, pe care nimic si nimeni nu le obliga sa faca ceea ce fac, nimeni in afara de propria constiinta, sau de propriul viciu, sau de propriul fanatism, sau de propria mizerie. Nu ma gandesc la cei ce ucid in razboaie sau in plutoane de executie si pe care uniforma si legea ii transforma in automate si-i absolva de remuscari. Violenta cu state de serviciu si motivatii istorice este prea solid instaurata in constiinta colectiva pentru a mai putea furniza tema unei discutii de acest fel. Nu ma gandesc la cei ce ucid sau sunt ucisi pe campurile de lupta si a caror singura alternativa sunt curtile martiale. Ma gandesc la cei ce au optat ei insisi pentru violenta intr-o lume care - la nici o jumatate de secol de la cea mai mare si dezlantuita furie a tuturor istoriilor - parea ca veacuri si veacuri va avea oroare de sange, asa cum natura are oroare de vid.

De cand am invatat sa citesc si de cand am invatat sa ascult, urmaresc izvoarele violentei pe glob. Crimele pentru bani ma umplu de mila si de dezgust; crimele pentru idei ma umplu de groaza si de revolta. Ce idealuri pot sa fie destul de inalte, ca sa nu fie injosite de sangele varsat in numele lor? Ce credinte pot sa fie destul de curate, ca sa nu fie murdarite de sangele varsat in numele lor? Si asta dupa ce, de-a lungul intregii sale deveniri, omenirea si-a injosit si si-a pangarit toate idealurile si toate credintele in sange Fanatismul sangeros, manevrat intotdeauna de jocuri ale puterii si socoteli inavuabile, mi s-a parut, in orice punct al istoriei l-as fi descoperit - si este, incredibil, una dintre constantele evolutiei ei - cea mai dezgustatoare dintre fortele - caci este o forta - colcaitoare ale sufletului omenesc.






Nu credeam sa descopar vreodata ceva mai inspaimantator si mai de neinteles decat crimele fanatismului, dar, iata, inepuizabila in miracole si invataminte, viata reuseste sa ma convinga ca o crima savarsita din fanatism este un act comprehensibil si aproape explicabil fata de o crima savarsita absolut fara motiv.



Faptul ca in inima civilizata a Europei, cea care a inventat olimpiadele ca sa intrerupa razboaiele, in tribunele unui stadion de fotbal, oameni care nu aveau sa-si reproseze nimic unii altora, oameni pe care nici istoria, nici credintele, nici ideile nu ii opuneau intre ei au fost in stare sa se omoare pur si simplu, fara sa stie de ce o fac, faptul acesta, cu adevarat senzational si de neinchipuit, ma umple de o groaza mai mare decat cea produsa de interminabilele lupte dintre fractiunile unor tari exotice si necunoscute. Nu numai pentru ca asta ar putea insemna ca nevoia crimei se ascunde in insusi instinctul uman, ci, mult mai dezgustator si mai terifiant, ca dincolo de sangele curs poate sta - asa cum alteori monstruoasa umbra a unor idei sau convingeri - imensa si cu adevarat de neinfrant, Prostia. Am scris cuvantul cu majuscula, asa cum se scriu de obicei cuvintele greu sau imposibil de definit, pentru ca prostia face parte intr-adevar dintre acele notiuni-matca, apte sa cuprinda in sine aproape orice. De data aceasta o folosesc ca pe un fel de porecla, simtind nevoia sa botez ce nu stiu cum se numeste si spun "Prostie" fara sa stiu daca astfel poate fi numit golul sufletesc, neantul interior.

Daca da, atunci uluitoarea intamplare de la Bruxelles este dovada tragica - in sfarsit clara - ca prostia este periculoasa, ca prostia poate ucide; si se vor gasi, poate, minti care sa transforme acest argument intr-o pledoarie in favoarea inteligentei.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

PLEDOARIE



Opera si activitatea literara Ana BLANDIANA

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ana BLANDIANA




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

PALIMPSEST

- citeste textul

TREI LUMI

- citeste textul

CUM AM DEVENIT POET

- citeste textul

SOARELE CLIPEI DE ACUM

- citeste textul

EXCLAMATIA DIN TROIENE

- citeste textul

MUSCHIUL RASULUI

- citeste textul

DESPRE TINERETE

- citeste textul

CARTEA SI LUMEA

- citeste textul

GANDUL LA DELFINI

- citeste textul

INSCRIPTIE PE O GRAMADA DE CIOBURI

- citeste textul

PE MALUL DELIRULUI

- citeste textul

ABSENTA FORMEI

- citeste textul

DESPRE EGALITATE

- citeste textul

CULEGATORUL DE CIUPERCI

- citeste textul

FANTEZIE CU SOLSTITIU DE IARNA

- citeste textul

NEUITAREA

- citeste textul

MONADA

- citeste textul

MISTERUL REVOLTEI

- citeste textul

NICI UN NUME

- citeste textul

ORASUL NEETERN

- citeste textul

POEZIE SI PROZA

- citeste textul

VARSTELE CAMPIEI

- citeste textul

O FORMULA

- citeste textul

GANDURI DINTR-UN CIRES

- citeste textul

PLEDOARIE

- citeste textul



Poezie

Refluxul sensurilor

- citeste textul
Refluxul sensurilor. Coborand

DEALURI

- citeste textul

AVRAM IANCU

- citeste textul