Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Personajele :: Ion de Liviu REBREANU



Liviu REBREANU Ion
Personajele. Galeria de personaje a romanului este impresionanta si de neuitat. Alaturi de Ion, Ana, Florica, George Bulbuc sau Vasile Baciu, Zenobia, Alexandru Glanetasu etc. - reprezentanti ai taranimii, bogate sau sarace -, se afla reprezentanti ai altor categorii sociale (caracterizati pe scurt de E. Lovinescu, in Istoria literaturiI): invatatorul Herdelea, suflet bun, dar slab, oportunist din saracie", cu o casa de copii: Laura si Ghighi

- fete gospodine si romantioase", tanarul Titu - poetul pierde-vara"; mai e apoi preotul Belciug, in care iubirea de biserica si de neam se asociaza intim cu atatea sentimente rele si cu atatea pasiuni lumesti"; mai e teologul Pintea, pitoresc in prozaica lui onestitate", Grofsoru, avocatul jovial, palavragiu si, in fond, om de inima", voluptoasa" Roza Lang si sotul ei betiv, e lumea de AĞdomnisoareAğ ale AĞinteligentiiAğ din Armadia, de studenti nationalisti, de avocati, notari, inspectori scolari evreo-maghiari, oameni in exemplare felurite ce se desprind din indiferenta obiectiva a scriitorului". incearca! Alege un personaj dintre Cele prezentate de criticul E. Lovinescu si argumenteaza veridicitatea portretului. intr-un fel sau altul, destinul acestor personaje se leaga de pamant.

Lipsa pamantului il determina pe Ion sa renunte la iubire pentru a-si castiga demnitatea intr-o lume in care aceasta se masoara, nu in vrednicia si efortul omului, ci in iugare" de pamant.

Pamantul va genera si conflictul dintre Herdelea, a carui casa e construita pe terenul bisericii, si popa Belciug.

Pamantul, la scara mai mare, genereaza si conflictul dintre cele doua natiuni, romani si unguri.

Pamantul se constituie astfel, in roman, ca un suprapersonaj, simbol al libertatii si demnitatii individuale si nationale.

Suprapersonajul = este o realitate cu functie simbolica, un loc, un eveniment, o metafora centrala in opera, stabilind relatii cu eroii principali si determinand actiuni importante in economia textului (alte exemple: moara din Moara cu noroc a lui loan Slavici, salcamul din Moromefii de Marin PredA).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.