Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



APRECIERI CRITICE :: Ion de Liviu REBREANU



Liviu REBREANU Ion
"Spiritul lui a fost totdeauna de o luminoasa sinteza, de o ordine latina si nutrit de un umanism in care eruditia n-a ofilit vreodata argumentul si gratia; in foileton, in figurina sau in portret, in studiu, in istoria literara sau in monografie, E.Lovinescu nu si-a alterat natura, pe care si-o autodefinise in formula ei apolonica."

Pompiliu Constantinescu



"Opera fundamentala de critica a lui Lovinescu este Istoria literaturii romane contemporane (I. Evolutia ideologiei literare. 1926; II. Evolutia criticii literare, 191. III. Evolutia poeziei lirice, 1927; IV. Evolutia poeziei epice, 1928; volumul al V-lca, rezervat teatrului, n-a mai aparuT). Fiind vorba doar de un sfert de secol, istoria p mai mult un tablou al literaturii contemporane, impartita aceasta pe ideologie si critica (sectoare ce se puteau unI), poezie lirica (termen tautologiC) si poezie epica (ceea ce. pentru proza e un termen contradictoriu si restrictiV). Un prim merit al lui Lovinescu este acela de a fi pus ordipe in literatura romana din primul sfert al veacului XX, nevazuta pana la el de nimeii^ in totalitate, si de a fi venit cu o scara de valori in genere* acceptabila, disociind ^esretwul de etic si etnic. Opera are dezavantajul ca opreste in 1925-1928 prezentarea unor scriitori in plina desfasurare. Neajunsul e in parte inlaturat in compendiul din 1937, Istoria literaturii romane contemporane. 1900-1937, unde primele doua volume se unifica sub titlul Evolutia ideologiei literare si unde apare si un capitol cii Evolutia poeziei dramatice. Injustitii lovinesciene: lui Sa-doveanu ii obiecteaza AĞinsuficienta creatieiAğ, AĞlipsa de psihologieAğ, AĞlipsa de relief a tratariiAğ vietii de provincie, zugravirea iubirii AĞnumai in aspectul ei fizicAğ."

Al. Piru



"Cat va exista o literatura romaneasca, intr-adevar, va dainui, caci a fost un mare scriitor. Vazandu-si existenta istorica proiectata pe eternitate, E. Lovinescu avea o amenitate de caracter pe care n-a putut-o strica nici una din normalele alterari ale sufletului uman. Indiferenta lui pentru valorile neliterare era asa de profunda, incat in preajma lui sedeai, ca intelectual, intr-un aer purificat, respirabil. E. Lovinescu putea sa-ti fie adversar, dar ca te stima si te admira, nu mai intra indoiala."

G. Calinescu



"E. Lovinescu este, nu mai incape vorba, un mare critic si, fara a cauta solemnitatea cuvintelor, sa spunem ca un spirir in care sa se intilneasca o atat de mare iubire cu o mai dreapta si inteligenta cruzime fata de literatura, cultura noastra n-a mai avut. Caci E. Lovinescu se confunda la meridianul nostru spiritual cu insasi fiinta Criticului, cu omul, altfel zis, ce da de noua pana la nouazeci si noua de ori roata unei opere pentru a gasi o poarta ce duce spre lumea ei secreta."

Eugen Simion



"Considerata glohal, activitatea lui E. Lovinescu reliefeaza o personalitate de prim-plan a culturii moderne romanesti, care, desi nu s-a putut exprima social in. masura propriei forte interioare, a exercitat in domeniul literar o actiune Formativa comparabila cu a.ceea desfasurata, altadata, de Titu Maioreseu."

Dumitru Micu

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.