Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Repere biografice despre Mihai EMINESCU



Daca Titu Maiorescu a fost constiinta critica directoare a epocii, Mihai Eminescu reprezinta intruchiparea geniului creator si culmea cea mai inalta la care s-a ridicat vreodata spiritualitatea romaneasca. Eminescu este un scriitor de valoare universala, unul dintre marii poeti ai lumii, autor de proza fantastica de talia lui Novalis, E.T.A. Hoffmann si Edgar Allen Poe; dramaturg care a conceput pe temelii vaste, dar n-a avut ragazul sa-si finalizeze proiectele, publicist de o exemplara puritate si probitate a constiintei.

Viata lui Eminescu a fost tragica in esenta ei, asa cum tragica este in general viata omului de geniu, care, asa cum spunea Schopenhauer, se opune "vointei oarbe de a trai" si-n care tragismul vine dintr-un surplus de constiinta. Viata lui Eminescu poate fi sintetizata in cateva momente mai importante. Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850 la Botosani, fiind cel de-al saptelea copil din cei unsprezece ai caminarului Gheorghe Eminovici si ai Ralucai iurascu, fiica de stolnic.

Copilaria si-a petrecut-o in apropierea Botosanilor, pe mosia parinteasca de la Ipotesti. }i-a urmat clasele elementare si gimnaziale la Cernauti, oras mare, romanesc din Bucovina de nord, aflata pe atunci sub ocupatie habsburgica. AZn adolescenta a peregrinat cu trupele de actori prin tara.

A debutat la varsta de 16 ani cu poezia "De-as avea", in revista "Familia" de la Pesta, condusa de Iosif Vulcan, care i-a schimbat numele din Eminovici in Eminescu. A urmat studiile universitare la Viena intre 1869 si 1872 si la Berlin intre 1872 si 1874. AZnca din perioada studentiei a devenit membru al Societatii Junimea. A fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi si revizor scolar. A lucrat in gazetarie si a condus "Curierul din Iasi" si ziarul "Timpul" din Bucuresti, organ al Partidului Conservator.

Titu Maiorescu i-a publicat singurul volum de versuri aparut in timpul vietii la finele anului 1883 si inceputul lui 1884. Ultimii ani i-a petrecut in suferinta si boala.

A trecut in eternitate la 15 iunie 1889. AZn inegalabila sa biografie "Viata lui Mihai Eminescu" (1932) G.Calinescu consemna astfel, in randuri ritmate si cadentate, savant orchestrate de poem simfonic trecerea in eternitate a luceafarului poeziei romanesti: "astfel se stinse in al optulea lustru de viata, cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vesteji pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale".

Tot Calinescu in "Viata lui Mihai Eminescu" demonstreaza cum Eminescu ar fi revendicat de zece natii din Septentrion pana-n Orient, si de la Marea Baltica pana la Marea Caspica. Eminescu ar fi facut de unii falsificatori de documente rand pe rand suedez, polonez, rus, ucrainean, sarb, bulgar, albanez, turc, armean si persan. Dar Eminescu descindea dintr-o nobila si straveche spita romaneasca, al carei arbore genealogic cobora mult timp si-si avea radacinile adand infipte in solul.al Bucovinei natale.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.