Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereCONTRAVENTIE de Ioan Alexandru BRATESCU-VOINESTI (Povestire)

 

Sa va spui o istorie auzitade la conu Misu Gerescu, macar ca stiu mai dinainte ca, scrisa de mine, o sa-i lipseasca farmecul pe care-l da povestirilor lui conu Misu, mimica lui, puterea de incredintare pe care o poarta in ochii lui sclipitori de pricepere si vocea lui melodioasa, in care se simte cand un hohot de ras, cand o lacrima inabusita.

O sa ma silesc sa v-o scriu intocmai cum am auzit-o, ramanand sa-i adaugati dumneavoastra cu inchipuirea gesturile si intonatiile poves- titorului.

Vorbeste conu Misu Gerescu:

- Cine va aduce dumneavoastra gaz? Mie imi aduce Iosif, ovreiul ala lung, care sta in casutele alea mici ale lui Pitis. Neputandu-ma dumeri cum poate el sa incapa, lung cum e, in pravalioara aia joasa, am intrat inadins la dansul Cu un deget nu da de tavan, atat: un deget. Asta-mi aduce gaz de cand m-am insurat. A ajuns un fel de om al casei - si mi-e drag din mai multe privinte.

Intai pentru ca e ginerele lui Marcu, cel dintai ovrei venit in oras aici, adus de bunicu-meu, ca sa-i faca de tinichea invelitoarea caselor pana atunci de sindrila; si am auzit ca ast Marcu, cand a fost sa moara, si-a adunat copiii imprejur si le-a spus ca n-are la ce mai trai pe lumea asta care se face din zi in zi mai rea si ca se duce acolo unde sunt dusi oameni buni ca "coni Costache si coni Iorgi Gerescu", bunicu-meu si tata-meu.

Pe urma mai mi-e drag si pentru ca nu seamana deloc a ovrei. Numai romaneasca pe care o vorbeste il tradeaza. Incolo, blond, lung, desirat, cu umbletul traganat, greoi la vorba parca la fiecare inchidere de gura i s-ar lipi dintii de sus de ai de jos: seamana mai mult a sas. N- are nici agerimea de minte, nici istetimea, nici indrazneala ovreilor, nici mai ales ahtiarea lor dupa bani. Cand se aduna de plata cateva vedre de gaz, ii e parca rusine sa ceara. Vine in curte, ma asteapta sa ies din casa si, compunandu-si o fizionomie zambitoare, zice sfios: "S- a facut patra vedre", iar daca-i zic sa vie alta data, raspunde: "Bine, adie", si pleaca leganandu-se parca l-ar bate vantul
Nu e nici puios ca ovreii, ca n-are copii, si, in sfarsit, n-are nici nume ovreiesc: il cheama Iosef Bailer, nume nemtesc. Nevasta-sa e una blonda cu parul cret, grasa, bucalata, cu ochii foarte deschisi si cu sprancenele ridicate, care-i fac o mutra de papusa speriata. Cat tine unul la altul se vede din blandetea cu care-si vorbesc, din privirile dulci cu care se inveselesc, si am priceput-o mai ales cand a fost sa-mi lipeasca el o sageata in varful invelitorii. A venit si ea, sa se incredinteze cu ochii ei de papusa foarte speriata, daca nu cumva invelitoarea e prea repede si mi-a spus in chip de explicare, cu un suras rusinos, ca-i e frica "pantra Iozef".

De multe ori m-am intrebat: cu ce-or fi traind oamenii astia? La nici o lucrare mare nu l-am vazut bagat: iar in pravalioara lui sunt trei stropitori de gradina pe care acolo le-am pomenit ruginind, cinci ori sase lampi care asteapta cu o lunga rabdare musterii ce nu se ivesc, intr-un colt o cutie cu geamuri, alaturi un bulgare de chit si o cutioara cu mangal, vreo cateva sticle de lampi insirate pe-o sfoara; iar la fereastra doi carnati lungi, rasuciti si impletiti cu mestesug - unul alb de fitil de lampa si altul galben de fitil pentru scaparatori

Asta-vara, intr-o dimineata pe la cinci, ma pomenesc cu slujnica vestindu-ma ca ma asteapta afara "domnul Iosif", care vrea sa-mi spuie ca "s-a facut patra vedre".

M-astepta in curte. Ii deschiz usa si intru in birou. Intra si el dupa mine si sta leganandu-se ca un plop si prividu-ma cu niste ochi cerniti si plini de deznadejde. Il intreb ce vrea. Zice:

- Eee! iu acum ce sa fac!

- Cum ce sa faci?

- Sa vezi: aseara, in lipsa mea d-acasa, a venit baiatul de la

Grabinski sa ceara nitel spirt de la nevasta. Iu totdeauna am nitel spirt in casa: mai te doare un picior, mai te doare o mana, te freaca nevasta. Pe urma vara nici nu lucrez cu mangal: mangal face prea mare caldura si pe Iza o doare la cap Nevasta i-a dat - si fiindca Grabinski stie ca nici iu nu sunt om bogat - a trimis si bani. A luat o jumatate litra, a dat trei bani. Tocmai cand a iesit baiata, aici a fost si domnu' contralor asta Meguleasca nu stiu cum se cheama. "De unde ai cumparat spirt?" Zice: "De la madam Iza." Vine la nevasta si o intreaba. Nevasta a spus drept: "Da, iu am dat; a cerut de la Grabinski nitel spirt si fiindca nici iu nu sunt bogata, a adus si bani; a luat o jumatate litra, a dat trei bani." Tocmai atunci am sosit si iu acasa Sa vezi. A intrat domnu' contralor si a cautat peste toot - peste tooot uite asa uite asa haine, rochii de la Iza, uite asa a aruncat pe scanduri uite asa dar n-a gasit nimic; s-a brodit sa fie-n casa numai cat a dat la baiatu de la Grabinski Ee! iu acu ce fac? Zice ca scrie proces Zic zau, in viata mea nici macar martar n-am fost. Toata noaptea n-am dormit nici iu, nici nevasta Si a plans si a plans

Era bietul om asa de nenorocit si cearcanele dimprejurul ochilor intareau asa de vadit vorba lui ca n-a dormit toata noaptea, incat i-am fagaduit c-o sa vorbesc controlorului.

A iesit in ulita si timp de trei ceasuri s-a plimbat de colo pana colo pe dinaintea portii, leganandu-se si facandu-si vant cu palaria. Numai cand m-a vazut iesind din casa si dupa ce s-a jurat inca o data ca n-a fost in viata lui nici "martar", s-a hotarat sa plece "Adie!"

Controlorul Negulescu, baiat foarte de isprava, mi-a spus ca a primit un denunt ca ovreiul ar fi vanzand spirt fara licenta si mi-a fagaduit ca n-o sa-i faca proces decat daca s-o dovedi ca a vandut in mod obisnuit la mai multa lume.

Au trecut d-atunci doua luni. Ovreiul a urmat sa-mi aduca gaz si de cate ori dam ochii de el, fara sa-l intreb, imi zicea, ridicand palmele in dreptul umerilor: "Multumesc lui Dumnezeu, nimic", cand azi- dimineata ma pomenesc cu el ca-mi intra in birou, inchide usa cu ingrijire, se intoarce, se uita la mine leganandu-se, se uita lung si in sfarsit zice:

- Ee! iu acum ce sa fac?

- ?

- Mi-a facut proces In viata mea n-am fost nici martar Toata noaptea n-am dormit nici iu, nici nevasta

Si scoate o hartie pe care mi-o intinde

"Proces-verbal. Noi, Dimitrie Negulescu, controlor al circum- scriptiei a III-a, avand in vedere denuntul scris si anonim, primit in ziua de (19) nouasprezece august, anul (1906) una mie-noua-sute- sase, prin care ni se face cunoscut ca comerciantul Iosif Bailar, domi- ciliat in acest oras, strada Stela no. 9, fara a poseda licenta ceruta de articolul" doua coale scrise pe toate fetele cu un scris marunt si indesat, in care se descria cu o amanuntime vrednica de minunat, ca de mai bine de un an vindea spirt nu numai lui Grabinski, dar si lui Bercovici, si lui Faibici, si la multi altii. Zece martori ale caror aratari scrise si iscalite de ei insisi intareau lucrul si dovedeau in mod de netagaduit ca ministerul cu drept cuvant confirma procesul-verbal, prin care era condamnat la patru-sute-opt-zeci de lei taxa si amenda. Citirea procesului-verbal nu ma impiedica de a vedea cum tremura palaria in mana contravenientului.

- Ei apoi, zic, dupa ce am ispravit de citit, - va sa zica e adevarat ca vindeai spirt pe sub ascuns, fara sa platesti licenta.

-Fereasca Dumnezeu Atat, la baiatu' de la Grabinski.

- Dar baietii de la ailalti, care spun ca cumparau tot de la dumneata?- Nu-i adevarat. Sunt pusi la cale de Ilie Dumitrescu din colt, care are necaz pe mine. Nu ti-a spus si dumitale sa cumperi gaz de la el, sa nu mai cumperi de la mine. Nu-i asa?

- Asa e, mi-a spus; dar uite, aici, declara Tomulescu, om cinstit si cu greutate, pe care nu putea sa-l puie la cale Ilie Dumitrescu, ca intotdeauna cumparai de la el spirt cate o vadra si cate doua pe saptamana! Ce faceai cu doua vedre pe saptamana?Cand i-am pus intrebarea asta, a inceput sa clipeasca repede- repede-repede.

- Scrie acolo asaa?

- Da.

- Asa ma-ntreaba la judecata?

- Asa.

Atunci i s-au taiat picioarele de la genunchi, s-a rezemat cu spatele de pervazul usii si a scos un geamat de groaza:

- Aaaaa!

Pe urma s-a indreptat si, rasucindu-si palaria in mainile care-i tremurau:

-Patra-sute-opt-zeci de lei! De unde? Doua stropitori, patru- cinci sticle de lampi, cateva jamar si zece coti de fitil, asta nu se face nici douazeci de lei Puntra mine nu-i nimic Vinde domnu' contra- lor bine dar Iza Iza

Doua lacrimi adunate in genele de jos s-au revarsat si au picat facand plici! ca doua alice pe musamaua pardoselii.

- Iza asta moare de asta!

Si fara sa mai astepte raspuns la intrebarea cu care venise: "acum iu ce fac?", a plecat leganandu-se si clatinand din cap cu deznadejde.

- Asta moare de asta. Adie

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera carePolitica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

CONTRAVENTIEOpera si activitatea literara Ioan Alexandru BRATESCU-VOINESTI

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ioan Alexandru BRATESCU-VOINESTIActivitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Schite

Puiul

- citeste textul
Schita Puiul
Puiul povestire de I. Al. Bratescu-Voinesti
PUIUL - Explicatia titlului - invatatura morala - Compozitia si subiectulPovestiri

IN LUMEA DREPTATII

- citeste textul

VARCOLACUL

- citeste textul

DOUA SURORI

- citeste textul

DIN CARNETUL UNUI JUDECATOR

- citeste textul

UN OM

- citeste textul

MICROBUL

- citeste textul

INSPECTIE

- citeste textul

NEAMUL UDRESTILOR

- citeste textul

CUCOANA LEONORA

- citeste textul

MAGHERANUL

- citeste textul

PANA TRASNEA SFANTUL

- citeste textul

SMINTEALA LUI RADU FINULET

- citeste textul

MOARTEA LUI CASTOR

- citeste textul

INTAMPLARE

- citeste textul

CONU ALECU

- citeste textul

NICUSOR

- citeste textul

SCRISORILE LUI MISU GERESCU

- citeste textul

BLANA LUI ISAIA

- citeste textul

METAMORFOZA

- citeste textul

BIETUL TRIC

- citeste textul

MOS NITA HARLET

- citeste textul

NICULAITA MINCIUNA

- citeste textul

PRIVIGHETOAREA

- citeste textul

CONTRAVENTIE

- citeste textul