Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Elegia Noi de Octavian GOGA



Octavian GOGA Noi
Elegia Noi are ca tema lupta pentru libertate nationala si dreptate sociala a romanilor din Transilvania, ca urmare a ocuparii ei prin violenta de odiosul Imperiu austro-ungar. .



Ideea fundamentala a poeziei este profunda identitate dintre poet, popor si patrie, exprimata prin pronumele personal noi".



Poezia este o meditatie in acelasi timp pe tema fortuna labilis dar si pe tema poetul si poezia. Poetul este un exponent al constiintei nationale iar poezia este o emanatie a acestei constiinte, asa cum o afirma Octavian Goga in Rugaciune.



Motivul comuniunii dintre om si natura sta la baza unui transfer metonimic, in sensul ca jalea unei lumi" nu inseamna doar durerea unui neam" ci -si a intregii naturi: La noi de jale povestesc / A codrilor desisuri, / Si jale duce Murasul, / Si duc tustrele Crisuri". Durerea naturii se suprapune cu jalea romanilor de a-si vedea tara cotropita de hoarde barbare: La noi nevestele plangand / Sporesc pe fus fuiorul, / Si-mbratisandu-si jalea plang / Si tata, si feciorul".



Poetul este un exponent al. neamului sau, de aceea poezia trebuie sa fie o emanatie a dragostei fata de tara exprimata prin durere: Caci cantecele noastre plang / In ochii tuturora".



Acelasi transfer pe baza motivului comuniunii dintre om si natura duce la delicata exprimare a sentimentului de jale prin imagini pline de romantism: Doar roua de pe trandafiri / E lacrimi de-ale noastre". Tot jalea duce la crearea de sugestive hiperbole si simboluri: Iar codrii ce-nfratiti cu noi / isi infioara sanul /, Spun ca din lacrimi e-mpletit / Si Oltul, nost batranul".



Visul libertatii nationale si al dreptatii sociale, implinit la 1 Decembrie 1918 prin zdrobirea odioasei cuaiitii austro-ungare, era la vremea anului 1905, cand apare volumul Poezii, inca nerealizat: Din vremi uitate, de demult, / Gemand de grele patimi, / Desertaciunea unui vis / Noi o stropim cu lacrimi".



Aceasta jale, aceasta suferinta indelungata, rabdata de-a lungul a sase secole de romanii din Transilvania, este pusa in contrast cu frumusetea tarii: La noi sunt codri verzi de brad / Si campuri de matasa; / La noi atatia fluturi sunt, / Si-atata jale-n casa". Jalea devine o coordonata a universului poetic realizat de Octavian Goga, o dimensiune a destinului nostru national crestin ortodox, asa cum o va spune poetul in poezia Plugarii."Sfintiti cu roua suferintii / Tarana plaiurilor noastre!", fiindca ortodocsii sunt loviti de toti cei ce se duc in iad.



Stilul lui Octavian Goga imprumuta trasaturi ale stilului poeziei populare, ca: oralitatea, claritatea, concizia, mitizarea, simbolizarea. De aceea metaforele sunt structurate pe comuniunea om natura: Privighetori din alte tari / Vin doina sa ne-asculte".



Avem si aici p interferenta a realismului cu romantismul si cu clasicismul care dau un caracter specific universului sau poetic.



Poezia lui Octavian Goga este o continuare a liniei poeziei de specific national reprezentata pana la el de Vasile Alecsandri, Mihail Eminescu, George Cosbuc si, dupa el, de Lucian Blaga, Ion Barbu, Vasile Voiculescu.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.