Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Ion Simut - biografie - (opera si scrierile)

 

L-am auzit pe Ion Simut" class="navg">Ion Simut vorbind in fata studentilor sai de la Faculta­tea de Litere a Universitatii din Oradea. Impunea respect si, in acelasi timp, ii incanta pe cei prezenti, printr-un amestec de seriozitate ardeleneasca si placere a jocului. Se simtea ca se pronunta asupra oricarui subiect in cunos­tin­ta de cauza, ca a citit mii de carti si ca a reflectat asupra a ceea ce a citit. Dar si ca se amuza in sinea lui, descoperind posibili­tati neasteptate de sistematizare a informatiilor, paradoxuri, ase­ma­nari intre extreme etc.

Spiritul ludic (practicat de altfel cu masura si bun-gust), facea credibil sentimentul raspunderii fata de literatura romana, care altfel ar fi parut demagogic (pentru ca asa pare, din nefericire, la noi tot ceea ce e declarat si grav). Intrucat ma intalnesc rar cu Ion Simut (ne desparte o distanta de 600 de kilometri) am inregistrat, surprins, faptul ca un critic literar tanar, asa cum il pastrasem mereu in mintea mea, s-a transformat pe neobservate intr-un profesor universitar stralucit, capabil sa capteze atentia unei multimi frematatoare de tineri, mai instabila decat nisipurile miscatoare.

Apoi, dialogand eu insumi cu acei tineri, am descoperit ce bine pregatiti sunt, ce respect fata de literatura au si, in acelasi timp, ce liber gandesc, de unde rezulta ca respectul lor este real si nu reprezinta o forma de teama in fata a ceva necunoscut. Mi-am spus atunci ca e un mare noroc sa-i fii student unui critic si istoric literar ca Ion Simut, care, prin modul sau de a fi profesor, mentine interesul pentru literatura in randurile noilor generatii, situandu-se in succesiunea lui G. Calinescu, Zoe Dumitrescu-Busulenga, Mircea Zaciu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu. Ca si marii sai inaintasi si contemporani, Ion Simut ar trebui - m-am gandit - sa aiba si un grup de tineri in jurul sau, care sa constituie o scoala de critica si istorie literara.



Dar exista un asemenea grup! Unii sunt colaboratori apropiati ai sai. Altii isi dau cu Ion Simut doctoratul. Altii, pur si simplu, il consulta in diverse probleme de literatura, cuceriti de inteligenta, cultura si farmecul profesorului cu mustata de brigand si delicatete de profesor de pian.

Nu de mult, Ion Simut a publicat un volum - Competitia fictiunilor. Investigatii de critica literara, Oradea, Biblioteca Revistei Familia, 2007 - cuprinzand texte ale catorva dintre tinerii care graviteaza in jurul lui: Gratian Cormos, Alin Creanga, Georgiana Epureanu, Zoica Ghitan, Marius Mihet, Dana Puscasiu, Ioana Revnic. Nu sunt toti (lipseste cel putin Andrei Simut, fiul profesorului!), dar sunt aproape toti, astfel incat ne putem face o idee despre ceea ce s-ar putea numi "Scoala de critica a lui Ion Simut". Intro scurta prefata, profesorul stabileste, cu modestie si franchete raporturile sale cu cei sapte (magnifici):
"Cei sapte alcatuiesc un grup de cercetare in jurul catedrei de literatura romana contemporana de la Facul­tatea de Litere din Oradea, unde eu sunt profesor. Patru dintre ei apartin scolii oradene (Alin Creanga, Marius Mihet, Dana Puscasiu, Ioana Revnic) si mi-au fost studenti, ceilalti apartin scolii clujene (Gratian Cormos, Georgiana Epureanu, Zoica Ghitan). Toti sapte sunt doctoranzi: sase sub indrumarea mea, unul singur (Marius Mihet) sub indrumarea unui profesor din alt centru universitar (V. Fanache, de la Cluj).

Daca precizez ca eu insumi sunt absolvent al Filologiei clujene, diferentele dintre cele doua "aripi" (patru oradeni si trei clujeni, prin studiile de licenta) pot spune ca nu sunt importante."

Impresionant (prin modestie) este faptul ca Ion Simut figureaza si el in sumar cu un studiu - Petru Dumitriu intre "cronica mica" si "Cronica Mare" - , solidarizandu-se astfel cu tinerii critici, ca un comandant de pluton care lupta umar la umar cu soldatii sai. Studiul, foarte dens si decent-reformator, ca tot ce scrie profesorul (inclusiv in Romania literara), aduce in prim-plan o carte mai putin cunoscuta a lui Petru Dumitriu, versiunea restransa a Cronicii de familie, aceea din 1955, si avanseaza ideea ca romanul (inclusiv cel in varianta extinsa) "celebreaza victoria comunismului in Romania, asa cum columna lui Traian celebreaza la Roma victoria romanilor in Dacia". In ceea ce ma priveste, nu sunt de acord cu aceasta idee (chiar daca pe o pozitie similara se situeaza si Nicolae Manolescu, care, mergand si mai departe, il face pe Petru Dumitru raspunzator de reprezentarea gresita, in constiinta publica romaneasca, a istoriei nationale). Dupa opinia mea, valoarea (extraordinara) a trilogiei consta in portretistica si satira de moravuri, care departe de a ilustra o aliniere a autorului la ura fata de protipendada promovata de partidul comunist, constituie expresia profundei sale mizantropii si a geniului de pamfletar. Aceasta nu inseamna insa ca studiul lui Ion Simut nu are adevarul lui. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca este atat de bine scris si inte­greaza, cu gratie, atat de multe informatii, incat da, de la inceputul volumului, tonul criticii literare autentice.



Merita sa facem cunostinta, in continuare, cu tinerii grupati in jurul lui Ion Simut, care, judecand dupa cum scriu in momentul de fata, au sanse sa ajunga sa reprezinte ceva in literatura romana (poate asa cum vorbim de "cercul de la Sibiu" si "scoala de la Targoviste", vom vorbi si de "grupul de la Oradea"). De altfel, numele unora dintre ei au inceput deja sa circule.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Ion Simut

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ion Simut




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Reabilitarea fictiunii


Reabilitarea fictiunii