Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere
Idila Evocare de Nichita STANESCUNichita STANESCU Evocare
Idila Evocare nuanteaza tema iubirii spre ideal, asa cum o face si Eminescu in Atat de frageda.Ideea este ca iubirea transfigureaza iubita.Frumosul este subiectul poeziei, devenit ideal in conceptia lui Platon, un principiu alaturi de Binele, Adevarul, Legea (JustuL), Armonia (NoncontradictiA). in mod semnificativ poezia face parte din volumul Opere imperfecte (1979) fiindca in conceptia lui Platon avem.trei lumi: a ideilor (eidos-modele idealE), a creatiei care este o umbra, o copie, o proiectie imperfecta a lumii perfecte, a modelelor (eidoS) si lumea artei care este o copie a copiei, adica Operele imperfecte.Iubita este o fiinta Ideala, o reprezentate subtila a unui prototip nerealizabil" cum spunea Titu Maiorescu: Ea era frumoasa ca umbra unei idei". Ea este . proiectata in sfera idealului, Frumosul ca principiu, de unde sugerarea imaginii ei de statuie: a piatra proaspat sparta" . Ea este intruparea unei mantia, a unsi formule arhetipale, care rostita determina creatia: a strigat dintr-o limba moarta". Pentru a o face vie, sentimentala, romantica, poetul ii da o structura afectiva ("Razanda si planganda cu lacrimi mari") ii da dimensiunea de zeita (feE): slavita la ospete de barbari".

Ca simbol ea sugereaza idealul mitic pamantul muma" - Geea - reprezentare a mitului: intre ape, numai ea era pamant", de unde rolul de zeitate ctonica, asa cum era Cybela, care era slavita si de barbari ca zeita a r.odniciej: era sarata ca sarea", adica era gustul pamantului ca zeitate asa cum este definit in Bhagavat - Gita.

B) Poezia Evocare poate II interpretata si ca o ars poetica, dacaea este poezia: umbra unei idei", arhetipala: ea era pamant", deci construita ca in estetica clasicista ideala pe principiul pamantul, dar si arhetipala ca in estetica expresionista, fiindca este lumea principiului feminin. Expresia ea era pamant" sugereaza atat principiul feminin cat si principiul pamantul sau zeita ctoniana, mitul pamantul muma. Fia este realista: a piele de copil mirosea spinarea ei", adica o fiinta biologica, o realitate dar si o intuitie ca in suprareal ism: Ea nu avea greutate, ca respirarea" si in acelasi timp este sentimentala ca in romantism: Razanda si planganda cu lacrimi mari".

Tema, eroii, conflictul, subiectul sunt construite pe principiul Frumosul ca in clasicism, pe conceptul de cunoastere ca in expresionism, pe conceptul de corespondenta ca in simbolism, ca o intuitie asa cum o sugereaza estetica suprarealista. Avem si o cosmicizare ca trasatura a simbolismului dar si a expresionismului: intre ape numai ea era pamant", adica intre entitatile spirituale numai ea avea consistenta arhetipala. Avem cultivata analogia: Ea era sarata ca sarea" ca in simbolism. Avem folosita mitizarca ca in clasicism dar si in expresionism: intre ape numai ea era pamant". Poetul este un filozof, poezia este llo area veacurilor, carmen saeculare: Ea era frumoasa ca umbra unui gand".

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.