Titlul este esential in intelegerea mesajului transmis de autor. Urmand traditia basmului popular, baltagul este unealta magica si simbolica insusita de personajul negativ si recucerita de erou, ca un simbol al infaptuirii dreptatii. in roman, baltagul este investit cu incarcatura semantica: pe taisul sau e scrisa cu sange povestea uciderii lui Nechifor Lipan, pe care, printr-o comunicare secreta, numai Vitoria stie sa o desluseasca. Arma a crimei si a razbunarii, baltagul ajunge in final in posesia lui Gheorghita, marcand transferul de putere de la tata la fiu.
Complexitatea romanului rezida si in multiplele sale interpretari: roman monografic (prezentarea unei lumi arhaice, condusa de legi specificE), roman mitic (dezvoltarea conflictului din MioritA), roman politist (investigatiile VitorieI), roman al initierii sau bildungsroman (maturizarea lui Gheorghifa) sau roman de dragoste (prezentarea relatiei dintre Vitoria si Nechifor LipaN).
Concepte operationale folosite: autor, narator, personaj, realism, roman traditional, conflict, subiect, actiune, tema, portret, titlu, discurs narativ, timp si spatiu narativ, planuri narative, momentele subiectului, punct culminant, caracterizarea personajului, registru stilistic.
Crezi ca ne lipseste ceva?
Poti adauga opera - comentariul,
eseul sau referatul despre opera care lipseste.