Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Melania Cuc - biografie - (opera si scrierile)

 

Melania CUC (n. 22.06.1946, Archiud, BN)





Este absolventa a Scolii Tehnice de Horticultura Bistrita (1965) si a cursurilor Universitatii Dalles din Bucuresti (1973) si detine un atestat in managementul editorial, eliberat de Ministerul Culturii (1996).A practicat mai multe profesiuni, printre care: redactor la Editura BIR CONTACT, Bucuresti, pentru publicatiile :Flagrant, TOP Business, Curierul Sanatatii din Bucuresti (1990-l999); a infiintat si coordonat saptamanalul Informatia Cernavodei (1993-l994); director de marketing, Lasermed - Bucuresti (1996-l998); redactor sef pentru Transilvania la Top Business - Bucuresti (1998-2000); redactor la cotidianul Rasunetul, ( 2000- 2004); a fondat si coordonat saptamanalul Sapte zile bistritene (2004).



In prezent este realizator programe la AS TV Bistrita si realizator programe la Radio Transilvania, precum si redactor la revista electronica AGERO (Stuttgart).



A debutat cu poezie in revista Luceafarul (1979).



A publicat urmatoarele volume: Peisaj Launtritc, poeme, Editura Litera, Bucuresti, 1985; Dincolo de jertfa si iubire, poeme, Editura acarie,. Impozit pe dragoste, roman, Editura Macarie, Tirgoviste, 1999; Vine Mos Craciun, poezie pentru copii, Bistrita, Editura Rasunetul,1999; Galaxii paralele, eseuri, Bistrita,Editura G.Cosbuc, 2000; Destin, proza biografica, Bistrita, Editura Rasunetul, 2000 (Edittia I si II); Tablete contra disperarii, eseuri, Editura Aletheia , Bistrita,2002; Cinand cu Dracula, roman,Bistrita,Editura Aletheia, 2003; Biografia unui miracol, proza, Bistrita, Editura, G.Cosbuc,2003; Versuri scrise pe zapada, pentru copii, Bistrita, Editura G.Cosbuc,2003; www.rebel 2004.ro, eseuri, Bistrita, editura G.Cosbuc, 2004; Casuta cu povesti, versuri pentru copii, Bistrita, Editura G.Cosbuc,2005; Sotron, eseuri, Bistrita, editura G.Cosbuc,2005; Fructul oprit, roman, Bistrita Editura Karuna,2006; Iisus din podul bisericii, proza, Cluj Napoca, Editura Limes, 2006; Fara nume, tablete -sotron, Editura G.Cosbuc din Bistrita , 2007; Femeie in fata lui Dumnezeu, roman, Editura Eikon Cluj Napoca; GRAAL roman, Eidtura Nico Tg Mures.





A colaborat la publicatiile: Luceafarul , Saptamana, , Romania Literara, Informatia Bucurestiului, Femeia, Contemporanul, Pentru patrie, Flacara, Suplimentul Scanteii Tineretului, Familia, Steaua, Tribuna, Targovistea, Tomis, Clopotul-Botosani,Singur-Targoviste, Dor de Dor- Calarasi, Anotimpuri literare- Timisoara si la reviste elctronice Agero-Stuttgrat, Asymetria-Paris, Observatorul-Toronto.



Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Uniunii Ziaristilor Profesionisti.









Texte de referinta:



,,Numele scriitoarei Melania Cuc (n.22 iunie 1946 in Archiud, judetul Bistrita -Nasaud), il intalnesc cu o oarecare frecventa, in presa literara si neliterara din capitala cat si din provincie. Este un nume care mi-a retinut atentia prin unele poezii,proze, insemnari, interviuri, reportaje si anchete literare ce au impus-o in peisajul literaturii romane contemporane ca pe o scriitoare originala si inzestrata cu multiple disponibilitati creatoare.

Scrierea Melaniei Cuc e un semn al celor alesi, poeta isi edifica o biografie din cele mai interesante. Opiniile celor avizati de pana acum , asupra scriitoarei Melania Cuc , sunt unanim favorabile.Originalitatea scriiturii si a universului ideatic au suscitat interesul criticii literare pentru un nume care se impune convingator. M.C. a debutat cu o carte de poezie care onoreaza poezia noastra contemporana ,,

Nicolae Scurtu,

in ,,Sapatamana,, din 21 aprilie 1989.



"O voce distincta se anunta in universul poeziei feminine. Se numeste Melania Cuc, care intr-o cromatica bine stapanita a metaforei ne ofera un fabulos, dar in acelasi timp cenzurat ,,Peisaj launtric,,.

Ion Vaduva Poenaru,

in ziarul Munca,31 martie 1988.





,,Nu stiu de unde vin asemnea versuri, probabil dintr-o experienta suprarealista bine asimilata si dintr-un mod de-a face poezia, care nu este repetativ si se suprapune peste aceasta surpriza literara. Eu cred in acest talent pentru ca textele Melaniei Cuc aduc noutatea,(.) suntem in preajma unor surprize sigur.,,

Adrian Popescu ,

in Rasunetul Bistrita.)



,,Exact cum se intampla cu cu umbrele invartite ale lutului in rotire, cuvintele ii vin de peste tot, se ating de toate cele ale universului detinut la ,,degetul mic,, si pus pe lut, dar apoi se restrang, se referaa la sine, la partea poetica a autoarei, lasand o serie de autodefiniri. Frumos spus ( nu e vorba doar despre vorbele mele) ci si demonstrativ".

Valentin Tascu,

in "Rasunetul" Bistrita.



"Creatia Melaniei Cuc impresioneaza prin diversitate, exuberanta in a se exprima si incredere in steaua ei. Aceasta stitudine este neobisnuita la scriitorul roman recent, care isi traduce spaima de a nu se putea defini, intr-un amestec de indrazneala necontinutistica si o privire venita de ,,sus,,. Nimic din toate acestea in alcatuirea inactuala a Melaniei Cuc, unde ceea ce creeaza, intr-un fel rapsodic, se aseamana cu increderea absenta, fara nici o clatinare, ce ne impresioneaza. Scriitoarea scrie cum respira. (.) Este autoarea unui tip singular de tablete".- Artur Silvestri ,

din volumul Marturisire de credinta literara.





,,Atmosfera bine reconstituita, personaje memorabile, iata numai doua motive pentru care "Fructul oprit" va fi gustat de cititori,"

Lucia Verona,

in Saptamana Financiara-Bucuresti



,,Autoarea a ajuns la dezinhibare, la desprinderea de complexele modelelor si de la acest stadiu are posibilitati de desfasurare proprii, curajoase.,,

Victor Stir,

in Mesagerul de Bistrita.





,,Citesc ,,sotroanele Melaniei Cuc cu mare incantare.In acest sens, da, specia ,,SOTRON,, ii apartine! Este o arta poetica foarte personala, care porneste de la scrieri nevazute in eter, si ajunge la scrijeliri palpabile pe pamant(.) La Melania Cuc ,,pantograful,, caligrafiaza cu o pasiune a arabescului iesita din comun.,,

Nicolae Georgescu,

Buletin ARP, Bucuresti, august 2006



,, Ce e frapant la Melania Cuc, de la bun inceput, e modernitatea scriiturii. Siguranta scrisului, dincolo de toate cochetariile autoarei. Apoi mai e si ideea naratiunii, care-si face consubstantial travaliul scrisului, pe care-l topeste in structura sa, facand din narator personaj, intr-un demers « interactiv ».

Aparent, romanul, refuza realul, dintr-o prudenta juridica, optiunea pentru fictiune aducand « liniste », protectie, autorului, desi acesta se hraneste din real, chiar daca e un realism magic, mai degraba."

Nicolae Baciut,

din prefata la carte si Mesagerul, 2007





 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Melania Cuc

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Melania Cuc



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Romane

GRAAL

- citeste textul

Iisus din podul bisericii

- citeste textul