Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Shakespeare de Marin SORESCU



Marin SORESCU Shakespeare
Este o meditatie pe tema poetul si poezia folosindu-se ca pretext creatia lui Shakespeare, ai carui eroi sunt vii. De fapt este o ars poetica in maniera expresionista, fiindca Shakespeare este un erou arhetipal, care repeta actul arhetipal al crearii lumii: Shakespeare a creat lumea in sapte zile". Poetul devine un demiurg, care imita crearea lumii de catre Dumnezeu: in prima zi a creat cerul, muntii si prapastiile sufletesti / in ziua a doua a facut raurile, marile, oceanele si celelalte sentimente", deci printr-o profunda corelatie intre om si univers.



Eroii creati de el: Hamlet, Othello, Iulius Cezar, Antoniu, Cleopatra, Ofelia. reprezinta stari sufletesti, adica; indoiala. Gelozia, Mandria, Iubirea, care au un caracter arhetipal, fiindca sugereaza crearea universului uman. Procesul este continuat: in ziua a treia a strans toti oamenii / Si i-a invatat gusturile:/ Gustul fericirii, al iubirii, al deznadejdei / Gustul geloziei, al gloriei si asa mai departe"1. Gustul ironiei nu-l mai mentioneaza dar il aplica criticilor: Creatorul i-a mangaiat pe cap cu compatimire/Si Ie-a spus ca nu le mai ramane decat sa se faca/ Critici literari / Si sa-i conteste opera".

Daca prin eroii arhetipali in imprejurari arhetipale sugereaza estetica expresionista la care Marin Sorescu a aderat, prin celelalte elemente arata influenta altor programe estetice. Astfel versurile: Ziua a patra si a cincea Ie-a rezervat rasului, / A dat drumul clovnilor / Sa faca tumbe / Si i-a lasat pe regi, pe imparati, / si pe alti nefericiti sa se distreze", sugereaza conceptul de lume ca joc, din care se genereaza programul estetic al barocului.



Nonconformismul romantic dar si spiritul critic al scriitorului realist suni sugerate prin versurile ca: in ziua a sasea a rezolvai, unele probleme administrative / A pus la cale o furtuna / Si I-a invatat pe regele Lear / Cum trebuie sa poarte-coroana de paie / Mai ramasesera cateva deseuri de la facerea lumii / Si I-a creat pe Richard al lll-lea



Parodia ca procedeu esle redimensionata in final, cand Shakespeare s-ar puica duce la teatru: Si Shakespeare s-a gandit ca dupa atata truda / Ar merita sa vada si el un spectacol".



Ironia capata in final nuante de umor negrii: Dar mai intai, fiindca era peste masura de istovit, / S-a dus sa moara putin".

Umorul negru insa esle o trasatura a stilului realizat de> Marin Sorescu. Astfel femeile pacatoase sunt transformate in suferlase / cu care se cara la, domiciliul dracilor pensionari/ Pacatele calde". Alte femei dupa ce li se scot agrafele, panzeturile, inelele, bratarile sunt aruncate in clocotul unor cazane / Sa i c atente la smoala / Sa nu dea in foc". Barbatii parosi sunt torsi din nou si facuti presuri". Realismul, barocul, expresionismul se impartesc. liste o parodiere continua a lumii, pe care spiritul critic al autorului o vede intr-o unda de umor.



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.