Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Mos Danila :: La Vulturi de Gala GALACTIONGala GALACTION La Vulturi
in nuvela La Vulturi!" unul dintre personajele principale este Mos Danila, starostele ciobanilor, care atunci cand se petreceau dramaticele intamplari avea optzeci de ani. El a venit de pe plai la tinerete, iar la batranete a ajuns baci. Gospodar priceput, Mos Danila isi facuse avere de trei ori, conace si gospodarii cu rost temeinic. Dar de trei ori, i le nimicise puhoiul navalirilor straine. A plans Danila si s-a suit in munti, ca sa nu mai coboare si sa nu mai vada plaiul si silnicia de pe el. Si aici isi facuse cea mai mare si cea mai gospodareasca casa. isi intinse pe cativa munti neamul si intaietatea.Si-a crescut fetele si feciorii, i-a insurat si i-a invatat cum sa munceasca.

Cea mai mare durere a lui era suferinta neamului sau. De aceea, cand Tudor a facut o strigare", Danila si-a indemnat ginerele, pe Paun Ozun, sa plece la viteazul care zguduia Oltenia, luptand impotriva boierilor rai si a grecilor haini. El, pe cheltuiala lui, a mai imbracat si inarmat inca zece flacai si i-a trimis la Tudor, gandindu-se tot timpul la dezrobirea neamului sau. in nepotii sai si mai ales in Paunas, Danila vedea ceea ce are sa fie peste patruzeci-cincizeci de ani pe plaiul dezrobit de Tudor. De aceea, cand 1-a vazut pe Paunas, sfartecat de vulturi, Mos Danila a plans a doua oara in viata lui. in fata cerului, el isi striga ruga in care a adunat toata mania si revolta: -Pune un hotar, Stapane, nenorocirii noastre! Ajunga Sfintiei Tale atata jertfa! Ajunga atata risipa, atata jaf la vulturi, din mana bietei tari si din carnea noastra!"

Mos Danila e unul dintre mosii si stramosii nostri. in el sunt intrupate alesele virtuti ale poporului roman. Acest batran ramane un simbol al barbatiei si al iubirii de tara. 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.