Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Florin Faifer - biografie - (opera si scrierile)

 

FAIFER Florin, se naste la 14 apr. 1943, Iasi.
Critic si istoric literar.

Fiul lui Laurentiu Faifer, conf. univ., si al Margaretei (n. Irimia), medic. Licentiat al Facultatii de Filologie a Univ. „Al. I. Cuza" din Iasi (1966).

Dr. in filologie (1987). Cercetator la Institutul de Filologie Romana „Al. Philippide" din Iasi.

Debuteaza in lasul literar (1966); debut editorial cu volum Dramaturgia intre clipa si durata (1983).

Colaboreaza la Anuar de lingvistica, istorie literara si folclor. Ateneu, Caiete critice, Contemporanul, Convorbiri literare. Cronica, Dialog, Revista de istorie si teorie literara, Viata Romaneasca etc. Colaboreaza, in cadrul Institutului, la Dictionarul literaturii romane de la origini pina la 1900 (1919).

Studiile din reviste, ca si o parte insemnata din cele o suta unsprezece articole cu care a colaborat la Dictionarul literaturii romane de la origini pina la 1900 (1979) - din al carui colectiv de coordonare si revizie a facut parte reflecta optiunea pentru doua domenii asupra carora se vor indrepta si cercetarile ulterioare ale lui Florin Faifer: dramaturgia si memorialistica literara.

Studiile din Dictionar despre V. Alecsandri. C. Balacescu, Costache si Iorgu Caragia-li, I. L. Caragiale, C. Faca, lordache Golescu, Matei Millo, despre dramaturgi mai putin sau deloc cunoscuti, ca si despre o serie de actori si critici teatrali arata o preferinta exegetica pentru gen in totalitatea ramificatiilor sale, in vreme ce acelea despre I. Codru-Dragusanu, Ion Ghica" class="navg">Ion Ghica, Gr. Lacusteanu, D. Ralet, Gh. Sion s.a. releva gustul si competenta pentru memorialistica de toate tipurile.

Erudit, acribios, cu respectul documentului, Florin Faifer se defineste mai ales prin perspectiva de moralist, avid sa descopere in spatele insemnarilor trasatura dominanta a omului / scriitorului si sa instituie tipologii pe baza unor criterii taxonomice dintre cele mai variate. Disciplina de dictionar a informatiei exacte si a analizei didactice se asociaza insolit cu o critica de artist, salvind pagina de la uscaciune si schematism. Dramaturgia intre clipa si durata (1983) confirma multe dintre aceste insusiri.

Volumul, alcatuit din eseuri micromonografice (parte publicate initial in revista Arlechin a Teatrului National din Iasi intre anii 1978 si 1983), dispuse alfabetic dupa numele autorilor, panora-meaza dramaturgia romaneasca postbelica.

Performantele acestui volum trebuie cautate in pregnanta formularilor sintetice. in darul de a articula din trasaturi distinctive portretul unor personalitati / opere, in farmecul scriiturii artiste, deopotriva colocviala si ceremonioasa, arhaic regionala si specializat neologistica.

OPERA:
Dictionarul literaturii romane de la origini piua la 1900, in colab., Bucuresti, 1979;
Dramaturgia intre clipa si durata. Iasi, 1983.


REFERINTE CRITICE:
Val Condurache, in Contemporanul, ta. 11,1983;
D. Manuca, in Ateneu, nr. 12, 1983;
M. D. Gheorghiu, in Viata Romaneasca, nr. 2,1984;
M. Popescu, in Tribuna, nr. 2, 1984;
L. Antonesei, in Dialog, nr. 6, .

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Florin Faifer

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Florin Faifer

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text