Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




William Shakespeare - biografie - (opera si scrierile)

 

(1564-l616)



. SONETE (scrise intre 1590-l600)- 154 de sonete

. privite ca intreg sunt o opera inegala

. preiau, in general, forma de sonet a inaintasilor englezi

. l-l26: Shakespeare dedica un grup de sonete prietenului sau, laudandu-i frumusetea, inteligenta si alte calitati. (tanar frumos, cu chip de femeie)

. 127-l52: e cantata iubita poetului, femeie maritata, enigmatica "doamna bruna" (The Dark Lady). Identitatea lor nu a fost stabilita. Aflam mai tarziu ca, parasind Londra, poetul si-a lasat iubita in grija prietenului. Cei doi s-au apropiat unul de celalalt, incalcandu-si indatoririle (prietenia si dragostea).

. 153-l54: versiuni ale unei epigrame grecesti despre Cupidon

o Dragostea pe care o descrie Shakespeare nu este sentimentul ideal, platonic, al sonetistilor din secolul al XVI-lea, ci o pasiune adevarata, pamanteasca, reala.



In arta literara, barocul este denumit fie seicentism, dupa secolul in care apare, Seicento - "secolul al XVII-lea"; concettism, de la concetto - "notiune, idee, concept", aici in sensul derivat de "exprimare si expresie cautata, complicata, pretioasa" ,fie "marinism" de la numele lui Giambattista Marino, exponentul de frunte al epocii. De cele mai multe ori, termenii aratati sunt folositi in sens peiorativ, indicand erorile cuprinse in notiunile respective; folosind in schimb termenul mai nou de baroc literar, denumirea devine mai precisa si nu cuprinde o judecata de valoare, ci doar punctele de referinta necesare pentru definitia fenomenului de cultura respectiv. Generat de umanism, ca o ilustrare a lui, clasicismul lua drept model pe scriitorii perioadei "clasice", de maxima stralucire a antichitatii, pe Tit Liviu in istoriografie, pe Virgiliu in poezie, pe Plaut in teatru, si, asemenea acestora, el considera arta drept mijloc de comunicare placuta a unor adevaruri grave despre om si lume.

Contrareforma nu-i mai ingaduie scriitorului rolul de a-i invata pe oameni ce este binele; religia fiind singura depozitara a adevarului, scriitorul poate cel mult sa repete continutul dogmelor; pentru a nu confunda cu religia, poezia nu-si mai poate propune, asadar, finalitatea pe care umanismul i-o incredintase. Redus la ea insasi, evitand ideile si semnificatiile etice, ea trebuie sa placa pentru a-si justifica existenta. De aceea, scopul ei este de a trezi uimirea, dupa cum spunea Marino in versurile celebre: " a poetului tinta este minunarea ./ si cine nu stie sa provoace uimirea, n-are decat sa ia tesala in mana" ( E' del poeta il fin la meraviglia ./ chi non sa far stupir vada alla striglia). Scriitorul se indreapta ca si in trecut spre antichitate, dar prefera aici pe scriitorii compozitori noului inteles dat artei. Voind sa uimeasca, artistul foloseste artificiile cele mai variate; natura i se pare lipsita de interes si, pentru a o folosi ca obiect al artei, alege din ea aspectele rare si stranii.

In locul umanitatii echilibrat alcatuite, el vede diformitatea si uratul, extravagantele si aberatiile; tragicul cel mai sangeros si comicul de farsa i se par a corespunde acestei viziuni in care structurii rationale a lumii i se substituie dezordinea, absurdul; sunt preferati deci ca modele, scriitorii epocilor de decadenta, ai elenismului care urmeaza secolului lui Pericle. Barocul isi gaseste corespondentul in epocile similare de sfarsit al marilor culturi si prezinta, ca si acestea, o data cu renuntarea la idealul umanitatii armonioase sentimentul dureros al acestei renuntari. In cautarea efectului de uimire, ca singura finalitate a poeziei, exista constiinta renuntarii la scopurile ei inalte; iar abundenta si varietatea mijloacelor destinate a crea uimirea, incearca sa-i dea o aparenta de finalitate artei si sa insele asupra inexistentei ei de fapt.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

William Shakespeare

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui William Shakespeare



Sonetul 18
Sonetul 40
Sonetul 49

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text