Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Samuel Richardson - biografie - (opera si scrierile)

 

(1689-l761)

. secolul al XVIII-lea a fost marcat de o adevarata moda a romanelor sale
. a scris trei romane, fiecare dintre ele zugravind trei ranguri sociale diferite: cei de rand in Pamela, clasa de mijloc in Clarissa si reprezentantul clasei instarite in Sir Charles Grandison
. realismul lui Richardson se limiteaza la analiza psihologica a eroilor sai. Este si el preocupat de detaliu, de acumularea amanuntelor cu migala si finete, dar ele se refera la personaje si stari sufletesti.
. romanele sale se adresau unui public larg, cu precadere celui feminin
. el credea in victoria virtutii care triumfa in finalul romanelor sale
. Pamela sau virtutea rasplatita (1740-l741) introduce in literatura un nou personaj, femeia din popor, servitoarea. Forma este cea a unui roman epistolar, prezentand scrisorile Pamelei adresate parintilor sai si care detaliaza intamplari din viata ei de servitoare in casa nobilului B.
. Richardson dovedeste o deosebita cunoastere a sufletului feminin, facand fine analize psihologice si deschizand astfel drumul romanului de sensibilitate.
. ca si romanele ulterioare, Pamela ofera o lectie moralizatoare: virtutea Pamelei, darzenia cu care ea rezista asediului tentant al stapanului ei bogat, duc in mod nemijlocit la casatorie si, in consecinta, la transformarea morala a eroului intruchipat de nobilul B.
. Clarissa, sau povestea unei domnisoare, (1747-l748)
. Clarisa este un personaj ce da dovada de complexitate psihologica
. romanul are tot o forma epistolara, in opt volume, si descrie soarta unei fete frumoase dar pline de virtuti. Clarissa ofera detalii despre starile ei sufletesti in scrisorile pentru prietena ei Anna Howe, care ii raspunde la randul ei, informand-o in legatura cu complicatiile ei sentimentale.
. romanul se remarca prin coerenta structurala cu care a fost realizat - fiecare actiune sau detaliu se insumeaza pentru a duce la rezultatul planuit cu migala, acela al triumfului spiritual al Clarissei asupra unui om marsav si a unei lumi incapabile de intelegere. La Richardson totul e sumbru.
. romanul Istoria lui Sir Charles Grandison este cel mai putin realizat sub aspect artistic
. scrisorile, o conventie ce tine de tehnica romanului, reusesc sa puna in contact cititorul cu starea sufleteasca a eroului in cauza, forma epistolara permite mai usor relevarea adevarului psihologic pe calea marturisirii directe.
. Operele lui Richardson au servit drept sursa de inspiratie pentru J. J. Rousseau (Noua Eloiza), Goethe (Suferintele tanarului Werther) sau Ugo Foscolo (Ultimele scrisori ale lui Jacopo Ortis).

Aceasta noua orientare in literatura pe care a reprezentat-o sentimentalismul si-a preluat denumirea de la cartea lui Laurence Sterne, O calatorie sentimentala prin Franta si Italia (1768) si a avut drept reprezentanti pe Sterne, Oliver Goldsmith, Edward Young si Thomas Gray. Ei folosesc in mare masura metodele lui Richardson, luandu-si ca tema zugravirea sentimentelor omului, sublinierea rolului pe care il joaca sentimentul in viata omului. Apelul la sentimentele cititorului schimba radical tonalitatea literaturii in care predomina acum sensibilitatea, iar scriitorii doresc sa provoace compatimire fata de soarta eroilor. Prin simplitatea caracterelor sale si lectia de bunatate ilustrata de actiunea romanului Vicarul din Wakefield (1766), Oliver Goldsmith (1728- 1774) il anunta pe Dickens.


 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Samuel Richardson

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Samuel Richardson




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text