Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere
Jean-jacques Rousseau - biografie - (opera si scrierile)

 

(1712-l778)

- Julie sau noua Eloiza (1761) e romanul unei pasiuni profunde si interzise intre un tanar preceptor si tanara care ii fusese incredintata. E romanul unei intoarceri la natura
- forma epistolara permite tot felul de digresiuni, descrierea starilor sufletesti, a naturii, lungi dizertatii morale, critica sociala.
- stilul e plin de lirism, e muzical, natura devine o reflectare a sufletului. Noua Eloiza introduce lunga serie de romane lirice ale pre-romantismului, bazate pe experienta personala a autorului, asa cum va fi, de pilda, Suferintele tanarului Werther de J. W. Goethe
In 1762 au aparut 2 lucrari de Rousseau, Despre contractul social si Emil, sau despre educatie
- Despre contractul social e o lucrare teoretica, despre bunatatea starii primitive si despre schimbarea societatii asa cum era in acel moment, prin instaurarea domniei poporului. Societatea nu poate fi decat rezultatul unui pact, unui contract intre individ si egalii sai.
- Emil, sau despre educatie propune un program de educatie care nu deformeaza calitatile naturale ale individului, ci, dimpotriva, le desavarseste.
- Confesiunile, opera autobiografica, in care Rousseau se apara, ofera autorilor pre-romantici si romantici (Chateaubriand, Constant, Lamartine, Musset) un model de o rara sinceritate, chiar in privinta defectelor personale si a secretelor rusinoase ori ridicole. Individualismul literar, preocuparea fata de propria persoana, efuziunile, intoarcerea la natura, la experientele sufletesti si carnale, reprezinta simptomele si expresia unui curent ce se va amplifica in literatura franceza. In curand, individualistii romantici nu vor vorbi decat de propriul lor eu, chiar vorbind de altii, inventandu-si personajele.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care
Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Jean-jacques Rousseau

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Jean-jacques Rousseau
Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text