Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Pitarul HRISTACHE - biografie - (opera si scrierile)

 

sfarsitul sec. al XVIII-lea -inceputul sec. al XlX-lea.

Poet si cronicar.

Autor al Istoriei faptelor lui Mavroghene Voda si a razmiritei din timpul lui, pe la 1790.

Nu se stie mai nimic despre HRISTACHE intr-una din redactiile Istoriei faptelor lui Mavroghene Voda si a razmiritei din timpul lui, pe la 1790, unica sa opera cunoscuta, se spune: "scrisa la 1817 de Pitarul Hristache". S-a propus de curand identificarea lui cu pitarul HRISTACHE Ioanide, colaborator la Foaia pentru minte, inima si literatura. G. Cali-nescu il socoteste, intr-o masura exagerand, ca "intaiul poet burlesc muntean" si-i caracterizeaza astfel cronica in versuri populare: "Genul ei este humorul si locul Muntenia, al carei spirit se dezvaluie treptat prapastios, razbunator, inventiv in polemica, miticist, minulescian". Adevarul este ca versurile Pitarului au hazul lor prin tonul de barfa la colt de ulita, de familiaritate joviala in care ne sunt relatate atat ceremoniile curtii domnesti ("Nu trecu cateva zile / Si-auzim de domn ca vine / Unul cea fost cu treaba, / Dragoman pe Marea Alba / Ce-i zice si Mavrogheni"), cat si evenimentele tragice ale unei perioade zbuciumate din istoria tarii. Strategia armatelor in plin razboi nu are mai multa gravitate decat un scandal surprins in ograda vecinului: "Apoi vazand ca nu poate / Pe muscali din Iasi a-i scoate, / Se mai lasa de Moldova/ Si s-apuca de Europa / Caci vedea ca cam spre nemti / Venea turcii mai semeti, / Iara incolo, spre rusi, / Cum sa ducea era dusi". Gasim aici un adevarat geniu al deriziunii, dar si o gratie a ei - este, asa cum s-a observat, mentalitatea "mahalalei", a lumii pe care o va nemuri, putin mai tarziu, Anton Pann. Efecte remarcabile sunt obtinute, dupa cum era firesc, in prezentarea figurii lui Mavrogheni. Candoarea uimita de ciudateniile noului domn este, desigur, mimata, pentru a ingrosa nota de umor burlesc a relatarii. "Cand sedeai cu el la sfat, / Chiar nebun adevarat. / Cand incepea num-a-ti spune / Niste basme de minune, / Cum si ce fel s-a purtat / Si noaptea ce a visat / Unele il intrebai, / Altele raspunsuri luai". Cronica este insa plina de vioiciune si ne ofera un contact sugestiv cu lumea pitorescului fanariot, imbracand cruzimea existentei in culori tipatoare. Armata turceasca, descrisa prin aglomerare, pare o invazie a tuturor popoarelor lumii: "Dupa ce dar ii pornira, / Iata si turcii sosira / Nenumarata multime / Cu tunuri si cu tarime / Unul si unul delii, / Rasgradeni si vinderii, / Hotoneni si nicopeni, / Sistoveni, turtucaeni, / Manafi, arapi, anatolieni, / Dancalici si giurgiuveni. / Ortale peste ortale / Cu feluri de saltanale". Filosofia Pitarului este si ea in consecinta sceptica si populara: "Nu socoteai ca e vant / Asta ce umblai facand? / Care sufland te-n-grozeste, / Apoi iar se potoleste? / Nu stiai ca lumea este / O roata ce se-nvarteste; / Care alta treaba n-are / Decat sa suie, pogoare?".

OPERA

Istoria faptelor lui Mavroghene Voda si a razmiritei din timpul lui, pe la 1790, ed. de C. Bolliac, in Buciumul, nr. 7; 9-10, 1863; reprodusa in V. A. Urechia; Istoria romanilor, III, Bucuresti, 1893; Povestea mavrogheneasca, introducere si note de Gh. Adamescu, Bucuresti, [1896]; Cronici si povestiri romanesti versificate, studiu si ed. critica de D. Simionescu, Bucuresti, 1967.

REFERINTE CRITICE

S. Puscariu, Istoria literaturii romane, 1930; N. Iorga, Ist. Ut. rom., III; G. Calinescu, Istoria; D. Murarasu, Istoria literaturii romane, 1940; A. Piru, Istoria

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Pitarul HRISTACHE

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Pitarul HRISTACHE

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text