Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Nicolae VACARESCU - biografie - (opera si scrierile)

 

n. 1785 (?) - m. 12 oct. 1825, Brasov.

Poet

Fiul al lui Ienache Vacarescu si al Ecate-rinei Caragea, cea de-a treia sotie a sa.

Primeste o educatie greceasca si frantuzeasca, asa cum se obisnuia in casele mari. Se casatoreste, in 1814, cu Luxandra Baleanu, apropiindu-se, ca ginere al logofatului Grigore Baleanu, de cercurile eteriste. Caminar, apoi vornic, e insarcinat de boieri, dat fiind ca era socotit "om cu durere de patrie, cu iscusinta si cu bune masuri", sa opreasca marsul lui Tudor Vladirnirescu spre Bucuresti. Nereusind sa obtina capitularea razvratitului prin buna invoiala, isi depune mandatul si se refugiaza la Brasov, nu inainte insa de a semna, la 18 mart. 1821, o adresa catre tar, cerand ajutor impotriva amenintarii otomane. La Brasov, unde se va si stinge din viata, VACARESCU infiinteaza, impreuna cu socrul sau, Grigore Baleanu, cu Const. Campineanu, Dinicu Golescu si alti boieri o soc. culturala urmarind stimularea trad., elaborarea unui dictionar si a unei gramatici etc. Poet cu activitatea restransa, considerandu-se singur "slab in condei si in idei", VACARESCU nu dezonoreaza titlurile de merit ale familiei: versurile sale continua linia manierismului anacreontic, aducand pe-alocuri neasteptate inflexiuni folclorice si preromantice.

In paginile corespondentei cu Iancu Vacarescu - document de exceptionala valoare pentru starea de spirit a carturarilor boieri din epoca de declin a fanariotismului -V. ni se releva drept un spirit anxios, dubitativ si instabil, nemultumit de viata pe care o duce, dar incapabil sa si-o reformeze. Gustul pentru piruete si exhibitii verbale il inrudeste cu epistolierii galanti din vremea regentei, cu deosebirea - semn al unei culturi inca neepurate de afinarea moravurilor si progresele civilitatii - ca formula inzorzonata se asociaza la el cu expresia frusta, finetea bizantina cu grobianismul. Mai e apoi sentimentul frus-tratiei care-1 covarseste adesea, ca pe preromanticii negurosi si tulburi de la sfarsitul veacului. Aceste tendinte, opuse in aparenta, in fapt expresii ale aceleiasi problematici a dezadaptarii si esecului, apar si in putinele versuri ramase de la V., caci - dupa cum ne incredinteaza Heliade Radulescu - "multe poezii ale sale s-au risipit si s-au pierdut", fiindca "nu socotea de mare lucru niste bagatele, cum le numea singur, ca sa aibe grija a le aduna, a le pune bine si a le tipari". Pe de o parte, VACARESCU adora feminitatea in stilul familiei, cu clisee petrarchiste si antiteze cautate ("in rai fara tine e moarte, e gheata/ Si-n iad langa tine e bine, e viata"), ori explica dragostea silogistic, prin simtire, dorinta si jertfa ("A dori far-a jertfi / Ma mir ce dor o mai fi!") Pe de alta parte insa, el isi acorda struna patetic, in elegia Un pic de nadejde, strigat de dezolare al unui om cu inima impovarata, care nu mai intrevede nici o licarire de speranta, incat prefera sa se "rumpa ata" spre a dobandi cel putin nesimtirea increa-tului. Senzatia de eminescianism "avant la lettre" e sugerata atat de revendicarea nefiintei sub o forma care radicalizeaza vointa de extinctie, cat si de metrul amfi-brahic, asemenea celui din Mortua est. Poezia Durda, cantec haiducesc, de puternica seva populara, tradand o mentalitate robusta, integrata organic naturii si rotatiei sempiterne a anotimpurilor, pare surprinzatoare la un boier ca V., crescut in edulcorarile iatacului fanariot. Paternitatea i-a si fost pusa la indoiala dar, oricum ar sta lucrurile, prezenta ei in manuscrisele Vacarestilor demonstreaza puterea contagioasa a influentei populare si permeabilitatea frontierelor culturale in epoca.
OPERA

Poeziile Vacarestilor, ed. ingrijita de M. Dragomirescu si E. Girleanu, pref. de Al. Odobescu, Bucuresti, 1908; Corespondenta literara dintre Nicolae si Iancu Vacarescu, ed. ingrijita si pref. de I. Vartosu, Bucuresti, 1938; Poetii Vacaresti. Viata si opera lor poetica, ed. ingrijita si pref. de Paul I. Papadopol, Bucuresti, 1940; Scrieri alese, ed. ingrijita de Elena Piru, introducere de Al. Piru, Bucuresti, 1961; Poetii Vacaresti. Opere, ed. critica, studiu introductiv, note, glosar, bibliografie si indice de C. Carstoiu, Bucuresti, 1982.

REFERINTE CRITICE

(I. Heliade Radulescu), in Curierul romanesc, nr. 99, 1839; N. Iorga, Istoria, XVIII, II; G. Calinescu, Istoria; Al. Piru, Poetii Vacaresti, 1967; P. Cornea, Originile; Al. Sandulescu, Literatura epistolara, 1972; M. N. Rusu, in Amfiteatru, nr. 6, 1977; E. Simion, Dimineata poetilor, 1980.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Nicolae VACARESCU

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Nicolae VACARESCU

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text