Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

MlHAI MANIUTIU - biografie - (opera si scrierile)

 

n. in 1954

Regizor de teatru si profesor onorific al Departamentului de teatru al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, Mihai Maniutiu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti in 1978 (clasa Catalina Buzoianu).

De atunci lucreaza in teatre importante din Romania si din strainatate (Marea Britanie, Belgia), creatiile sale primind in numeroase randuri premii nationale pentru: Cea Mai Buna Regie, Originalitate si Cel Mai Bun Spectacol al anului

A realizat peste cincizeci de spectacole, multe dintre ele premiate, printre care: Oedip salvat de Radu Stanca, Cu usile inchise de Jean-Paul Sartre, Afara in fata usii de Wolfgang Borchert, Antigona de Sofocle, Lectia de Eugen Ionesco, Saptamana luminata de Mihail Saulescu, Caligula de Albert Camus, Richard al III-lea (nominalizat pentru cel mai bun spectacol in turneu in Marea Britanie in 1994), Richard II de W. Shakespeare, Exact in acelasi timp de Gellu Naum, Experimentul Iov, dupa Cartea lui Iov, Tragica istorie a doctorului Faust, dupa Christopher Marlowe, Alcesta de Euripide, 16 lectii despre dezastrele amorului carnal dupa Cantarea cantarilor, un spectacol de Mihai Maniutiu, Bacantele de Euripide, Electra dupa Eschil si Euripide.

Spectacolele sale au fost in turnee nationale si internationale in Marea Britanie, Belgia, Franta, Canada, Egipt, Austria, Ungaria, Finlanda, Iugoslavia si Brazilia.

Ca scriitor, a publicat sase volume de povestiri, Un zeu aproape muritor, (Dacia, Cluj, 1982), Istorii pe care n-am sa le scriu ,(Alfa, Bucuresti, 1998), Scene intime. Scene de masa, (Univers enciclopedic, Bucuresti, 2001), Omphalos, (Idea, Cluj, 2001), Autoportret cu himere, (Alfa, Bucuresti, 2001), Spune Scardanelli, (Idea, Cluj, 2001), o carte de aforisme, Exorcisme, (Apostrof, Cluj, 1996), un studiu pe tema puterii in opera lui Shakespeare, Cercul de aur, (Meridiane, Bucuresti, 1985) si doua lucrari de teorie teatrala: Redescoperirea actorului, (Meridiane, Bucuresti, 1985) si Act si mimare, (Eminescu, Bucuresti, 1989).

Creatiei teatrale a lui Mihai Maniutiu i-au fost consacrate doua albume monografice: The Thrilogy of the Double (Unitext, Bucuresti, 1997) si MANIUTIU, Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu, (Idea, Cluj, 2002).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

MlHAI MANIUTIU

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui MlHAI MANIUTIU

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Povestiri cu umbre


Povestiri cu umbre