Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereCaracterizarea personajelor :: FAT FRUMOS DIN LACRIMA de Mihai EMINESCUMihai EMINESCU FAT FRUMOS DIN LACRIMA
Fat-Frumos din lacrima este eroul fabulos care, ca si in basmele populare, "crestea intr-o luna cat altii intr-un an", avea puteri supranaturale, ca atunci cand, aruncand buzduganul in sus, "despica bolta cerului", apoi il prinse "pe degetul mic si buzduganul se rupse-n doua".

Spre deosebire de alti Feti-Frumosi, eroul eminescian imprumuta trasaturile flacaului de la tara, care se imbraca in straie populare, stie sa cante dumnezeieste la fluier doine si hore, incat "ochii cei negri ai fetelor se umpleau de lacrimi de dor; si-n pepturile pastorilor tineri, rezimati cu-n cot de-o stanca si c-o mana pe bata, incoltea un dor mai adanc, mai intunecos, mai mare - dorul voiniciei!".

Fat-Frumos din lacrima parcurge un drum initiatic, trebuind sa treaca probele necesare unei experiente de viata pentru a-si putea intemeia o familie si conduce o gospodarie. Ceea ce-l particularizeaza este farmecul pe care-l exercita voinicul asupra fetelor, care-i devin devotate si prietene de nadejde, ajutandu-1 sa invinga piedicile. Daca in alte basme vin in ajutorul lui Fat-Frumos voinici, Sfanta Duminica ori gaze si insecte ca rasplata a bunatatii si ajutorului dat de acesta, aici femeile sunt cele care il sprijina cu loialitate, chiar impotriva propriilor parinti. Astfel, intalnind pe frumoasa fiica a Mamei Padurilor, de care flacaul se indragosteste fulgerator, aceasta il ajuta s-o invinga pe mama ei, sfatuindu-

1 sa schimbe intre ele cele doua butii, una cu apa, una cu putere, iar dupa ce el o rapuse pe batrana "si-i risipi creierii", fugira amandoi la curtea tanarului imparat. Fata Genarului il ajuta si ea impotriva tatalui, de aceasta data, iar sluga babei ce avea iepe fermecate il sfatuieste cum sa-i rapuna stapana. 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.