Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereMichael Crichton - biografie - (opera si scrierile)

 

John Michael Crichton, M.D. (pronunție, ˈkraɪtən) [1], (n. 23 octombrie 1942 - 4 noiembrie 2008) a fost un autor, medic, producator de film, regizor de film și televiziune, romancier și scriitor de literatura science fiction și horror american. Carțile sale s-au vandut in peste 150 milioane de exemplare in lumea intreaga. In lucrarile sale, bazate in general pe acțiune, se fac referiri masive la tehnologie, medicina și știința. Multe din romanele sale aluneca din prezent spre un viitor apropiat avand numeroase conotații medicale și științifice, imaginand situații foarte probabile, generate de posibilitațile reale tehnologice și științifice ale momentului, respectiv avertizand de posibilele consecințe ale alunecarii necontrolate intr-o direcție sau alta.

Michael Crichton este autorul urmatoarelor romane, toate devenite best-seller-uri, The Andromeda Strain, Congo, Disclosure, Rising Sun, Timeline, State of Fear, Prey, and Next. In calitate de realizator de televiziune, Crichton a fost creatorul seriilor dedicate medicinei, devenite foarte populare in Statele Unite, ER, dar faima și-a dobandit-o ca autor al romanelor Jurassic Park și al continuarii acestuia The Lost World, ambele ecranizate in filme, care au creat venituri substanțiale, respectiv au dus la realizarea unei intreprinderi de tip franchise. Ultima sa carte publicata a fost romanul Next (Urmatorul). Urmatorul proiect, pregatit pentru 2009, a ramas neterminat - Michael Crichton a fost invins de cancer in noiembrie 2008, la varsta de 66 de ani.

Crichton s-a nascut in Chicago [2] Illinois, fiul lui John Henderson Crichton și al Zula Miller Crichton, fiind crescut in Long Island și in Roslyn, ambele localitați din statul New York.[3] Michael Crichton era unul din cei patru copii, ceilalți fiind doua surori, Kimberly și Catherine, respectiv un frate mai tanar, Douglas.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera carePolitica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Michael Crichton

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Michael CrichtonActivitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Romane

Noaptea samurailor

- citeste textul

Modelul cultural european