Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

APRECIERI CRITICE despre MARTHA BIBESCU"Admiratia mea pentru printesa Bibescu era definitiva de cand il cunoscusem pe al ei Alexandru Asiatique; dar in intuitia ei de mare poet a reusit sa stabileasca una dintre cele mai profunde continuitati umane."

R.M. Rilke"Sunteti un mare scriitor."

Max Jacob"Cine sunteti dumneavoastra? Cea mai admirabila inteligenta de femeie pe care o cunosc. Ati scris carti mai importante decat acest Bal; dar nu este vreuna care sa ma miste mai mult."

Francois Mauriac"intreaga ei opera, ajunsa astazi la dimensiuni considerabile (peste 30 de volumE), se subordoneaza dorintei de a retrai, de a imobiliza in cuvinte, in aceste «capcane ale ideilor» cum le numeste Sartre, clipa nestatornica, fiinta umana asemenea clipei. La cumpana varstelor, afirmase ca scrie de teama sa nu uite viata. Este expresia unui altruism miscator() si totodata aceea a unui egoism inversunat, a unei avaritii sentimentale. ()

Maestra necontestata a portretului literar, data fiind precizia notatiei sale psihologice, spiritul de observatie si supletea condeiului, Martha Bibescu a fost aleasa pentru a ilustra in manualele franceze aceasta specie literara."

Tudor lonescu"Cunoscuta si sub numele de Lucile Decaux, cu care a semnat o serie de biografii istorice, Martha Bibescu a scris aproape patruzeci de carti, a colaborat la un numar -mare de~ reviste, a raspuns la o serie de 17 emisiuni la Ora Culturii Franceze, a fost membra a Academiei Regale din Bruxelles, in fotoliul pe care-1 ocupase contesa de Noailles, a dus o intensa viata literara si mondena, cucerind prin frumusetea, inteligenta si talentul ei numeroase admiratii. A pastrat pana la urma nostalgia dupa «tara salciilor» si amintirea prieteniilor lasate in tara."

Serban Cioculeseu

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.