Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Ludovico Ariosto - biografie - (opera si scrierile)

 

(1474-l533)


. e cunoscut mai ales ca autor al poemului epic ORLANDO FURIOSO (1516), considerat continuarea poemului epic neterminat al lui Boiardo, Orlando Innamorato (1487)
. poem eroi-comic cu fantezie, ironie, compozitie capricioasa. Fundalul este si aici lupta dintre Carol cel mare si sarazinii (Agramante)
. impresioneaza prin numarul mare de episoade si fantezia debordanta
. Tema poemului e traditionala: povestea dragostei dintre un cavaler mahomedan si o crestina amazoana (el se va crestina pentru ea)
. in ciuda surselor eterogene de la care porneste, Ariosto reuseste sa dea coerenta materiei epice, sa omogenizeze episoadele si sa particularizeze eroii. Pitorescul scenelor si ambiantei sta alaturi de ironia disimulata cu care-si priveste personajele (aventura si idealurile lor cavaleresti)
. in multe pasaje, il parodiaza pe Dante si conceptia medievala
. NU ridiculizeaza cavalerismul, se forteaza sa scoata in evidenta momentele pozitive ideale din poemele cavalerismului (cultul sentimentelor inalte omenesti, credinta, altruismul, vitejia, nobletea), inzestrand cavalerismul cu un continut uman ideal (ca Cervantes, mai tarziu)
. canta eleganta exterioara a lumii cavaleresti, spectaculosul, frumusetea ei
Subiect: Maurii asediaza Parisul, dar victoria lor e temporara, Agramante va fi infrant si ucis in cele din urma de Orlando. Intre timp, Orlando afla ca Angelica a fugit de sub supravegherea ducelui de Bavaria, paraseste campul de lupta si pleaca in cautarea ei. Dupa mai multe peripetii ajunge intr-o padure, unde-i gaseste numele insemnat pe un copac, alaturi de un soldat maur de care se indragostise. Aceeasi poveste de dragoste mai este spusa si de un pastor, la care cei doi se refugiasera, iar in acel moment Orlando innebuneste si devine furios. Gol si inarmat doar cu un ciomag, alearga prin lume, semanand pretutindeni groaza. In ajutorul lui vine cavalerul Astolfo, care ajunge si pe luna, acolo unde se afla toate lucrurile pierdute ale lumii, inclusiv mintea lui Orlando, inchisa intr-un flacon. El ii reda lui Orlando mintea si il scapa de dragoste. Orlando porneste la lupta si il ucide pe Agramante.


Poemul eroic-comic in 46 de canturi Orlando furios, aparut in editie definitiva in 1532 si inspirat de personajele poemului Orlando indragostit (1506), datorat lui Matteo Maria Boiardo, prezinta o mare diversitate de evenimente pe fondul istoric al luptelor dintre Carol cel Mare si sarazini si in jurul nucleului epic al iubirii nefericite a cavalerului Orlando (Roland) pentru frumoasa si capricioasa Angelica. Faptele vitejesti ale lui Orlando si ale celorlalti cavaleri (Rinaldo, Ruggiero s.a.) au loc adesea in plin miraculos (inelul vrajit al Angelicai, balauri, vrajitorul Atlant, calatoria lui Astolfo in Luna).
Cantul XXIV prezinta nebunia temporara de care este cuprins Orlando din cauza dragostei nefericite:
4
Cum va spuneam, Seniore, in alt cant, / Orlando cel smintit si furios / Isi risipise armele pe camp, /
Zvarlise spada, hainele-si rupsese, / Smulgea buieze si racnea cumplit / De rasunau si pesteri si paduri, / Cand soarta ii trimise ca ispasa / Niste ciobani prin partile acelea.
5
Smintelile vazandu-i de aproape / Si forta-i uriasa de nebun, / Ar da sa fuga. Incotro s-apuce? /
Te zapacesti cand te cuprinde spaima. / Pe urma lor nebunul se avanta, / Inhata unul si ii smulge capul, / Usor precum o poama dintr-un pom / Ori vreo suava floare de rasura.
6
I-apuca apoi trunchiul de picioare, / Ca pe-o maciuca sa izbeasca-n ei, / Si culca la pamant vreo doi sau trei / Ce s-ar trezi la dreapta judecata; / Iar ceilalti mai iuti, si chibzuiti, / Isi luara talpasita ca prin farmec. / Se lua nebunul fuga dupa ei, / De nu da iama printre dobitoace.

7
Plugarii-si lasa pluguri, sape, coase, / Se catara pe turle si pe case, / Caci salciile, ulmii nu le dau /
Un adapost din care sa priveasca / In siguranta, furia-i smintita. / Izbind cu pumnii, zgariind, muscand, / Ucide cai si boi, nimic nu cruta: / E iute vita care ii mai scapa !
8
De-ati asculta, ati auzi cum creste / Un vuiet surd din satele vecine: / Rasuna surle, urlete si goarne
Si clopotele, mai presus de toate; / O mie de tarani din munti coboara / Cu suliti, prastii, arcuri si ciomege, / Si tot pe-atatia suie catre el, / Sa-l imbulzeasca pe smintit in iures.
9
Precum, manat de- Austru, catre tarm / Purcede primul val mai mult in saga, / Urmat de altul mai dihai ca primul / Si de un altul parca mai napraznic, / Cu orice val e mai inalta apa / Si biciul ei mai crunt izbeste plaja, / Tot astfel din vaioage, de pe stanci / Multimea da navala spre Orlando.
10
Ucide zeci si sute de persoane / Din cate-i cad in mana la-ntamplare / Si incercarea asta le arata /
Ca nu-i prea bine langa mana lui. / Nu-i varsa nimeni nici un strop de sange: / Zadarnic il strapung atatea sabii.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Ludovico Ariosto

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ludovico Ariosto



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text