Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

John Milton - biografie - (opera si scrierile)

 

(1608-l674)

• a scris poezii profund filozofice, sonete, tragedii
• PARADISUL PIERDUT (1667), poem epic grandios; centrat pe figura mandrului si sumbrului Satan, apoteoza razvratirii impotriva autoritatii; Dumnezeu e prezentat ca un tiran ceresc aspru (!!! v. Byron); multe episoade ale luptei dintre Dumnezeu si Satan contin ecouri ale razboiului dintre rege si parlament; a doua linie a subiectului: povestea caderii in pacat a lui Adam si Evei si izgonirea lor din rai → Adam si Eva = intruchipare simbolica a intregii omeniri in cautarea unor forme mai desavarsite de viata; ei sunt insetati de cunoastere; sacrifica „fericirea din rai” pentru a cunoaste tainele vietii
• PARADISUL CASTIGAT (Paradise Regained, 1671) prezinta un Cristos inzestrat cu multe din trasaturile lui Milton (se convinge ca oamenii nu s-au maturizat suficient pentru a deveni liberi)
• SAMSON LUPTATORUL (Samson Agonistes, 1671), ultima din marile sale opere; eroul biblic aminteste de Milton insusi (care orbise in 1652). Tradat de sotie si lipsit de vedere, Samson sufera cumplit in robie la dusmanii care l-au invins. Desi infrant, nu se pleaca, ci se razbuna pe dusmanii sai inainte de a muri.
• Subiectele tuturor operelor de mari proportii sunt imprumutate din Biblie
• Forme ale literaturii antice clasice (Paradisul pierdut incearca sa invie epopeea antica imitand Iliada lui Homer si Eneida lui Vergiliu; Samson luptatorul are forma tragediei antice)
• Creatia lui Milton face trecerea de la stilul poetic al Renasterii spre clasicism


Restauratia = dupa moartea lui Cromwell in 1658, mostenitorul regelui executat a urcat pe tron; viata sociala (dupa puritanismul anterior) se caracterizeaza printr-un libertinaj extrem; reinfiintarea teatrelor a contribuit la renasterea dramaturgiei

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

John Milton

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui John Milton

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text