Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Johann Gottfried Herder - biografie - (opera si scrierile)

 

(1744-l803)

In a doua jumatate a sec. XVIII, Germania era o aglomerare de principate si state mici. Familiile aristocratice erau atotputernice, iar nobilimea copia cultura si manierele de influenta predominant franceza, desconsiderand literatura scrisa in germana. Tinerii scriitori au incercat sa creeze o literatura proprie.
Literatura germana din secolul al XVIII-lea a fost numita Aufklärung, Sturm und Drang (Furtuna si avant, dupa titlul unei piese), postclasicism, preromantism. Bazele acestei miscari ce ia fiinta la inceputul anilor 1770 au fost puse de Lessing si Herder. E o forma de protest literar al noii clase de poeti si dramaturgi germani, care resping ideea ca doar ratiunea umana si stiinta poate duce la cunoastere adevarata si cred ca emotiile, pasiunea, instinctul, impulsurile detin raspunsul la problemele importante ale vietii. Miscarea militeaza pentru:
• opere cu caracter popular si national
• subiecte din trecutul eroic
• valorificarea creatiilor populare
• interesul pentru natura patriei, natura fizica si omeneasca
• sentimentalism
• originalitatea operelor
• libertatea absoluta a creatiei artistice


Rolul teoretic cel mai important in ideologia literaturii iluministe l-a avut JOHANN GOTTFRIED HERDER (1744-l803), teoreticianul Sturm-und-Drangului. El a atras atentia contemporanilor sai asupra frumusetii poeziei „populare”, indemnand tinerii scriitori sa-si caute inspiratia in pietele publice, pe strazi si in mediul rural pentru a capta „spiritul poporului”. In viziunea sa, creatia populara constituie primul izvor al unei culturi, poezia populara e o „arhiva a popoarelor”, cu valoare de document istoric. Herder a studiat si valorificat frumusetile folclorului german, slav, spaniol, indian, in culegerea Glasurile popoarelor in cantece, 2 volume, 1778/.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Johann Gottfried Herder

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Johann Gottfried Herder

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text