Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      OpereIOANA DRAGAN - biografie - (opera si scrierile)

 

Ioana Dragan (n. 10 octombrie 1969, Bucuresti) este un prozator, eseist, a fost realizator de emisiuni culturale la TVR. Este casatorita din anul 1995 cu scriitorul Catalin Tirlea si, din 22 august 2001, are o fiica, pe Ilinca Tirlea.

In anii 90 mai are urmatoarele ocupatii: bibliotecar la A.T.F. (1988-1991), redactor la revista "Moftul Roman" (1991?1993), profesor titular de limba si literatura franceza la Liceul bilingv "Scoala Centrala" din Bucuresti (1993-1995). A obtinut definitivatul in invatamantul preuniversitar in anul 1995.

Din anul 1995 este redactor in cadrul Redactei Cultura, Religie, Stiinta din Televiziunea Romana, unde a realizat mai multe programe literare si culturale, producand ori sustinand rubrici permanente in emisiunile: Simpozion, Hyperion, Cafeneaua literara, Orizont cultural, Actualitatea culturala, Cultura in lume, Cu cartile pe fata, Punct si de la capat,? Studioul Artelor. In aprilie 2001, isi sustine teza de doctorat "Romanul popular in Romania in secolul al XIX-lea" la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, coordonator : prof.univ. dr. Paul Cornea, in urma careia obtine titlul de Doctor in Filologie.

A debutat in presa literara in anul 1990, semnand articole de atitudine, eseuri si proza in revistele "Literatorul", "Moftul Roman", "Romania literara", "Contemporanul. Ideea europeana", "Convorbiri literare", "Apostrof", "Tomis", "Familia", "Cronica", "ArtPanorama", "Viata Romaneasca", "Caiete critice", "Respiro", etc

Volume
Vietati si femei, Editura Cartea Romaneasca si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, in urma castigarii concursului de debut in proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti(1997)
Povestile Monei (1999);
Romanul popular in Romania. Literar si paraliterar (2001);

Premii si distinctii
Premiul de debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1998), *Premiul pentru proza al revistei Tomis (1997),
Premiul I pentru proza la concursul de creatie literara "Al.Odobescu" ? editia a XVII-a (1998),
Premiul Fundatiei Moftul Roman (2000),
Premiul National pentru Proza al Fundatiei "Ion Creanga" din Piatra Neamt (2000),
Trofeul Presei de Televiziune acordat de Societatea Romana de Radiodifuziune pentru cea mai corecta reflectare a Targului de carte ?Gaudeamus, Carte de invatatura, edita a IV-a, in cadrul programului "Actualitatea culturala" TVR 2, noiembrie 1997,
Diploma Distinctia Culturala, acordata de Academia Romana si FNSA pentru prezenta in viata intelectuala romaneasca si atasament fata de opera Academiei Romane (2001).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera carePolitica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

IOANA DRAGAN

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui IOANA DRAGANActivitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

A treia femeie


A treia femeie