Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

IOAN PETRU CULIANU - biografie - (opera si scrierile)

 

(1950-1991)

S-a nascut la 5 ianuarie 1950, la Iasi. A absolvit^ Facultatea de Litere Romanice, sectia italiana, la Universitatea din Bucuresti. in iulie 1972 paraseste definitiv tara. Atras de personalitatea lui Mircea Eliade, studiaza istoria religiilor, ajungand sa fie considerat, dupa doua decenii de studii, unul dintre marii specialisti contemporani in istoria crestinismului, in gandirea Renasterii si in istoria magiei. A publicat peste 15 volume de istorie a religiilor, numeroase studii si articole de specialitate, eseuri si comentarii socio-politiee. Proiectase o Enciclopedie a magiei, in mai multe volume, o Istorie a magiei europene, romane, povestiri. in 1971. predase editurii Eminescu un volum de povestiri, intitulat Arta fugii, interzis de "tezele din iulie".
La 21 mai 1991, la varsta de 41 ani, Ioan Petru Culianu este ucis in cladirea universitatii din Chicago, unde functiona ca profesor de Istoria Religiilor, stralucit discipol al lui Mircea Eliade.
OPERA: Mircea Eliade (Assisi, 1978); Eros et magie a ia Renaissance (Paris, 1984); Experiences de I extase (Paris, 1984); Hesperus (Bucuresti, 1992).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

IOAN PETRU CULIANU

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui IOAN PETRU CULIANU
APRECIERI CRITICE

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text