Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Henri Fielding - biografie - (opera si scrierile)

 

(1707-l754)• considerat fondatorul romanului realist englez
• este si un teoretician al romanului – in textele introductive la romanele Tom Jones si Joseph Andrews, Fielding formuleaza o teorie a romanului. El arata ca s-a inspirat din experienta inaintasilor (mai ales din Don Quijote al lui Cervantes), determina locul romanului printre celelalte productii literare („epos comic in proza”) si afirma ca principala preocupare a romancierului trebuie sa fie oglindirea adevarului vietii sufletesti, ceea ce atrage obligatia de a-i infatisa pe eroi in toate dimensiunile lor, in limita realului. Trebuie prezentate amanuntele semnificative din viata eroilor, scopul romanului fiind placerea si folosul cititorului.
• Istoria aventurilor lui Joseph Andrews (1742) este o parodie a Pamelei lui Richardson, ale caror accente melodramatice si moralizatoare nu erau agreate de Fielding. Prezentand un frate tot atat de virtuos ca sora sa, Fielding a urmarit in primul rand efecte comice.
• Tom Jones, povestea unui copil gasit (1749), capodopera lui Fielding, constituie un punct culminant in dezvoltarea romanului din secolul al XVIII-lea, prin multiplele sale aspecte: roman de aventuri, picaresc si al vietii de familie, un roman de moravuri prezentand toate aspectele vietii engleze din secolul al XVIII-lea si tipuri ce apartin tuturor claselor sociale.
• In prefata, autorul isi marturiseste intentia de a scrie despre natura umana, incercad sa contureze o imagine a societatii timpului, satirizand nu oameni ci naravuri
• Originalitatea consta in conflictul extrem de complex si intocmit cu multa pricepere si ingeniozitate, care pune in miscare o galerie de portrete maiestrit lucrate, caractere tipice, rezultate ale unei observari atente a vietii reale
• descrierea eroilor si locurilor, a intamplarilor in general este autentica si plina de stralucire. Personajele sunt infatisate clar si reliefat, un procedeu favorit fiind punerea lor in contrast
• la inceputul fiecareia dintre cele 18 carti e asezat cate un capitol introductiv in care autorul avertizeaza asupra noutatii tehnicii sale narative, da aprecieri asupra genului, critica obiceiurile criticilor, vorbeste despre nevoia de informatie a scriitorului, etc.
• De asemenea, Fielding intervine mereu in mersul actiunii exprimand aprecieri si judecati asupra personajelor si evenimentelor descrise.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Henri Fielding

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Henri Fielding

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text