Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Poezia Poetul de George COSBUC



George COSBUC Poetul
Poezia Poetul este o meditatie pe tema poetul si poezia, deci este o ars poetica.



Ideea este a identitatii dintre poet. popor si patrie: Sunt suflet din sufletul neamului meu /Si-i cant bucuria si-amarul".



Motivul il formeaza meditatia pe tema destinului sau de poet national, de care se simte strans legat: Si-oricare-ar fi drumul pe care-o s-apuci / Rabda-vom pironul aceleiasi cinci" . Idealurile sacre ale poporului roman sunt idealurile poetului: Si-altarul sperantei oriunde-o sa-l duci. / Acolo-mi voi duce altarul".



Poezia trebuie sa fie izvorata din inima neamului, din iubirea lui fata de tara, din ura lui fata de cotropitori: Sunt inima din inima neamului meu / Si-i cant bucuria si ura". Cuvantul sau, mesajul poetului si al poeziei trebuie sa iasa din textul sacru:- lai: daca vreodat-as grai vrun cuvant / Cum nu-Ti glasuieste scriptura, / Ai fulgere-n cer, Tu, Cel mare si sfant, / Si-nchide-mi cu fulgerul gura!". Teama de implinirea acestor cuvinte i-a facut pe atei sa evite discutarea acestei poezii programatice, desi mesajul ei patriotic este total. Poetul trebuie sa fie o constiinta nationala iar forma cea mai inalta a constiintei nationale este constiinta crestina ortodoxa, pe care am mostenit-o ca pe un margaritar de pret, ca pe un destin national, ca pe un dar dumnezeiesc. De aceea el este un mucenic odata cu neamul: in ranele tale durutul sunt eu / Si-otrava odata cu tine o beu / Cand soarta-ti intinde paharul". Aceasta constiinta nationala este izvorul poeziei: Izvor esti si tinta a totul ce cant". Unitatea profunda dintre poet - popor.- patrie este mesajul reluat si amplificai al poeziei:



"Din suflet eu fi-ti-voi, tu, neamule-a! meu,

De-a pururi nerupta ta parte!"



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care lipseste.




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.