Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Gabriel Donna - biografie - (opera si scrierile)

 

DONNA Gabriel (pseudonimul lui Nicolae R. Urdareanu), se naste la 20 iun. 1877, Iasi - moare in .
Poet si traducator.

Liceul "Sf. Sava" din Bucuresti si Liceul MilitardinCraiova; Scoala de Ofiteri, in 1913 demisioneaza din armata cu gradul de capitan, devenind inginer hotarnic.

Preocuparile lui constante sint literatura si astronomia.

A debutat in 1898, in revista Viata noua.

Colaboreaza la Convorbiri critice. Epoca, Hermes, Ileana, Literatorul, Noua revista romana, Universul literar etc. incadrat intre parnasieni, autor al unei poezii pe teme astrale, cu puternice ecouri eminesciene.

Traducator al Sonetelor lui Shakespeare. A publicat volum Citeva strofe (1898), Sonete Uraniei (1902), Marginalia (1911), Poeme romantice (1942).

Parnasianismul lui Gabriel Donna este mai ales o optiune tematica: contemplarea naturii cosmice, a obiectului de arta, cultul poeziei eterne (arta este "flacara albastra", iar poetul un semizeu), evocarile mitologice formeaza cea mai mare parte a operei saie. Poetul nu e, in esenta, un descriptiv, iar in lirica sa apare o natura abstracta, celesta, instituita prin generalizare si simbol. Argumente in favoarea apartenentei la parnasianism furnizeaza si preferinta pentru formele fixe, versul amplu, plin. Influenta eminesciana e profunda - in lexic, imagini, atmosfera-, actionind in general in directia adincirii lirismului si nu a superficialei discursivitati. Asumarea atitudinii lirice eminesciene se vadeste in predilectia pentru spatiul cosmic si pentru valorile filosofice ale contemplarii lui. Totusi in Citeva strofe (1898) si in Marginalia (1911), precumpanitoare este impresia de cliseu, de anulare a originalitatii; aici sint deopotriva prezente meditatia lirica asupra haosului, a idealului sau a singuratatii geniului - si romanta sentimentala. Atmosfera de calm, fast si plinatate ("Inundat ma simt de-a lunii linistita claritate"), extazul in fata imensitatii celeste reusesc uneori deschideri metafizice si volumul cel mai interesant prin astfel de performante ramine Sonete Uraniei (1902).



Poeziile adresate catre "neatingibila Venus", "palidul Selene" sau Sirius cultiva o melancolie a aspiratiei catre nedefinit, in care se recunoaste sursa eminesciana, de data asta transformata creator. Citeva versuri ating armonii depline. Gabriel Donna Caracostea eraincintat de inceputul sonetului Palidul Selene:

"O, palide Selene, al visurilor mag.
Hamlet ce se-exileaza in linistea-i princiara,
Ca dupa colonade antice, asta-seara,
Treci rece, singuratec, prin codrii rari de fag"


Venus da "mortala voluptate a visului-neant". Nu de putine ori poezia include si o explicatie, o interpretare romantica a simbolurilor ei. Citeva poeme sint chiar insotite de autentice note explicative, care, cu o amuzanta scrupulozitate stiintifica, incearca sa elimine orice ambiguitate, precizind metafora si diminuind capacitatea sugestiva a nedeterminarii. Elegia ciudatei disparitii a simbolurilor eternitatii, nemiscatoarele stele -

"Zadarnic Salomeea cu ochii-i in migdala
Ar cauta-n langoarea de# moarta-o-rientala,
Iar steaua-i confidenta, consolatoa-rea, clara"


- se reduc astfel, in nota, la o ilustrare a teoriei deplasarii constelatiilor. Gabriel Donna si-a insotit traducerea a saptezeci si patru dintre sonetele lui Shakespeare cu precizarea ca a cautat "ca cetitorii sa nu se simta pe pamint blestemat si ca narcisii strajuitori" - metafora dintr-o interpretare critica pe care o refuza sau n-o intelegea bine - "sa nu aiba nimic suspect".



OPERA:
Citeva strofe. Buzau, 1898;
Sonete Ura-niei. Bucuresti, 1902;
Marginalia, Bucuresti, 1911;
Poeme romantice, Bucuresti, 1942.


REFERINTE CRITICE:
N. Davidescu, Din poezia noastra parnasiana, 1943;
D. Caracostea, Critice literare, II, 1944;
Adriana Iliescu, Poezia simbolista romaneasca, .

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care




Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Gabriel Donna

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Gabriel Donna




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text