Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Friederich Schiller - biografie - (opera si scrierile)

 

(1759-l805)A fost un stralucit dramaturg; a debutat in 1771 cu piesa Hotii. Alte piese: Don Carlos, Maria Stuart, Intriga si iubire (prima drama germana cu tendinta politica), Fecioara din Orleans, Wilhelm Tell
cele 2 prefete ale piesei Hotii indica interesul autorului pentru caractere, dimensiunile morale ale omului, de viciile si actele de inaltare spirituala ale acestuia. Interesul pentru spatiu si timp e vag (autorul afirma ca scena actiunii e Germania).
piesa exploateaza conflictul dintre frati si dintre fii si parinti. Dezonorat pe nedrept de tata, inselat de frate, instrainat de iubita, Karl devine un spirit justitiar al lumii care-l inconjura. Sef al unei bande de briganzi, el incearca sa repare raul prin violenta. Confruntarea cu familia, distrusa de violenta, il face sa se supuna legii, gata sa-si plateasca crima.
Prima reprezentatie a piesei (in 1781) a declansat un scandal (prin eroul piesei, un nobil ce renunta la titlu si se dedica unei vieti de talhar, ca Robin Hood, autorul aducea o critica deschisa claselor conducatoare → autoritatile au interzis imediat piesa)
Intriga si iubire porneste de la un fapt banal: Ferdinand von Walter, fiu de nobil, o iubeste pe Luise Miller, fiica unui modest muzicant. Intrigile sunt mai puternice decat iubirea, iar tinerii mor.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2022 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Friederich Schiller

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Friederich Schiller

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text