In gradina de Dimitrie ANGHEL
in gradina este o ars poetica fiindca sintetizeaza universul poetic creat de Dimitrie Anghel. Este un univers romantic cu elemente simb.olisle, de aceea poezia este o idila simbolista:
"Parca-mi arunca-6 floare rosa o mana alba de fantasma
Si-un chip balan lang-o fereastra rasare-n fulger si se stinge
De-atuncea mi-a ramas garoafa pe suflet ca un strop de sange."
Tema, eroii, mesajul sunt structurate pe afect (iubire, tristete, natura) dar in acelasi timp pe conceptul de corespondenta specific simbolismului.
Avem o subtila-personificare a florilor spre a sugera persoane carora amintirile poetului le asociaza flori si parfumuri:
"Atatea amintiri uitate cad abatute de-o mireasma" Motivul comuniunii dintre om si natura din estetica romantica, preluat din lireratura populara, este transfigurat simbolist prin personificari subtile, care sugereaza prin corespondenta unitatea universului, corespondenta dintre microcosmos si tnacrocosms:
"Sfioase-s boltile spre seara si mai sfioasa-i iasomia Pe fata e! neprihanita se-ngana-n veci melancolia"
Viata interioara, microcosmosul, este sugerata prin analogii la universul gradinii:
"Ca nalba de curat odata eram si visuri de argint Imi suradeau cu drag, cum rade lumina-n foi de margarim."
Aceasta permanenta corespondenta intre lumea interioara si cea exterioara, aceasta analogie in ambele sensuri este o trasatura a universului poetic c/eat de Dimitrie Angliei. Ele au la baza ideea sugerata ca poezia este o floare a spiritului:
"Miresme dulci de flori ma-mbata si ma afinta ganduri blande
Ce iertator si bun Ji-e gandul in preajma florilor plapande."
Este un univers creat la punctul de corespondenta dintre romantism si simbolism, un univers al sinesteziilor create si sugerate de flori-imagini, mirosuri-parfumuri, subtile asociatii si corespondente. Este o meditatie in acelasi timp pe tema fortuna labilis, intr-o maniera simbolist -romantica. Este sugerat prin flori conceptul de poezie pura, sunt cultivate simboluri florale care asociaza stari de spirit, persoane, avem o sinestezie subtila intre mirosuri si imagini, avem o gandire analogica in locul celei logice.
Crezi ca ne lipseste ceva?
Poti adauga opera - comentariul,
eseul sau referatul despre opera care lipseste.
Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.