Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont

Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Andrei Moldovan - biografie - (opera si scrierile)

 

A urmat cursurile gimnaziale, liceul si Facultatea de Litere la Cluj.



A functionat ca profesor in invatantul preuniversitar, a predat actorie si regie teatru la Scoala populara de arta Bistrita, a intemeiat si indrumat Teatrul popular din Beclean, a fost director al Colegiului National Petru Rares din acelasi oras, precum si inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud. In prezent este profesor de literatura la liceul amintit.



A publicat volumele: Cosbuc sau lirismul pragurilor, istorie si critica literara, Editura Clusium, 1997, Erezii lirice, teorie si critica literara, Editura Limes, 2004, Aruncarea in haos, publicistica culturala, Editura Arcade, 2004, Intamplari literare, istorie si critica literara, Editura Limes, 200. Este ingrijitor de editie si prefatator la volumul : I. Titieni, Martor sub vremuri, memorialistica, Editura Mesagerul, 200. Are in curs de aparitie, la Editura Academiei, volumul Liviu Rebreanu prin el insusi, in colaborare cu Niculae Gheran.



Este prezent in mai multe antologii, dictionare si volume colective. A obtinut mai multe distinctii si premii literare.



Este fondator al reuniunii literare CENACULUM.

A colaborat de-a lungul anilor la revistele: Tribuna, Steaua, Luceafarul, Convorbiri Literare, Napoca Universitara, Cronica, Contemporanul, Bucovina Literara, Viata Romaneasca, Minerva, Zburatorul, Limba si literatura, Tribuna invatamantului, Miscarea literara, Revista ilustrata, Mesagerul literar si artistic, Vatra, Blajul, Verso s.a.





A facut parte din redactiile publicatiilor Minerva, Gazeta Somesana si a detinut o rubrica permanenta (2005) in Tribuna invatamantului, asupra cultivarii limbii romane.

Este prefatator a mai multor volume.



Este redactor si titularul unei rubrici permanente de critica literara in Miscarea literara, revista ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor.



Este presedintele Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).









Din referinte critice:



"Criticul opereaza si unele corectii, cum ar fi aceea ce vizeaza poemul Moartea lui Fulger, care ar avea ca hipotext tragedia greaca si nu datinile populare versificate. /./

Punctul de maxim interes al comentariului este atins in capitolul Pragul, unde se opereaza o critica a paratextului in definitia aceluiasi Genette aditionata cu referiri la editiile din creatia lui G. Cosbuc si avandu-se in vedere ilustratiile de pe coperte, titluri, epigrafe, pana la o serie de elemente de epitext. Extinzand sensul termenului de prag, Andrei Moldovan conchide ca «Opera poetica a lui George Cosbuc este un lirism al pragurilor: ea are in sine aspecte fundamentale, comune marii poezii a clasicita]ii, cat si poeziei ce se anunta la orizontul asteptarii noastre. Situarea in acest prag ii confera nu doar valoare, ci si actualitate». (.)

Atragand atentia asupra necesitatii reevaluarii operei lui George Cosbuc, Cosbuc sau lirismul pragurilor de Andrei Moldovan mai aduce o gura de aer la exegeza unei creatii care, desi in aparenta total explicite, se dezvaluie treptat."



Olimpiu Nusfelean,

in Contemporanul, 14 ian.1999





"Andrei moldovan ne propune o lectura moderna a creatiei lirice cosbuciene privind-o din actualitate, incercand sa identifice note comune ale acesteia cu postmodernismul. (.)

George Cosbuc, releva A. Moldovan, este un poet cu vocatie hyperionica, mediator intre «om si marile adevaruri despre fiinta», «intre mitic si modern», intre culturile trecute si cele contemporane lui.

Poezia lui Cosbuc «este asemenea pragului care ne reaminteste ca gradina si interiorul fac parte din acelasi spatiu», concluzioneaza A. Moldovan. El democratizeaza lirismul regasindu-l in epic si in dramatic."

Ion Radu Zagreanu,

In Lecturi simpatetice, Editura Macarie, 1999





"Andrei Moldovan propune o perspectiva noua de abordare a poeziei romanesti actuale, transformand erezia in planul expresiei si al trairii poetice intr-un principiu de creator baza al modernitatii. Forma de cunoastere si creatie instituita din timpuri stravechi, erezia implici si problematica scrisului si a demonicului, devenind astfel una din categoriile negative care contribuie la crearea specificului poeziei moderne."

Stefania Timofte,

Echinox, nr. 7-l0 din 2004



"Departe de a practica o critica poetica sau poetizanta, Andrei Moldovan prefera autoritatea severa a conceptelor, a judecatilor de existenta intemeiate pe o lectura condusa de un dublu principiu: estetic si moral."

Aurel Podaru,

in Mesagerul literarsi artistic, 7 ian. , 2006



"Remarc malitia protocolara, trntatia polemica, tot timpul supravegeata. Dupa comentarii convingator sustinute cu argumente autentice, cu documente imbatabile, incheie cu asertiune de bun simt."

Cornel Cotutiu,

Miscarea literara, nr. 2, 2004



"Andrei Moldovan se apropie de textele de "grad zero" fara prejudecati, fapt care ii da libertatea unei judecati libere, a formularii clare despre productia literara a exilului romanesc sau a unor cunoscuti autori straini. Fraza armonioasa, echilibrata, abordarea profesionista a chestiunilor discutate sunt, credem, insusirile importante ale textului cartii."

Victor Stir,

Mesagerul literar si artistic, 5 mart. 2005

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Andrei Moldovan

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Andrei Moldovan



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Tzvetan Todorov activeaza alarma: literatura este in pericol!

- citeste textul