Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Stefan SIMION - biografie - (opera si scrierile)

 

n. ? - m. 1656. Carturar.

Se cunosc foarte putine date despre viata lui SIMION in 1643 e numit "arhiepiscop si mitropolit scaunului Balgradului si a Vadului si a Maramurasului si a toata tara Ardealului". in aceasta calitate se remarca prin abilitatea cu care reuseste sa nu indeplineasca cerintele de calvinizare a romanilor, acceptand numai folosirea exclusiva a limbii romane in biserica. Nu se poate stabili exact cat a contribuit SIMION la traducerea cartilor ce apar sub obladuirea sa, de aceasta activitate ocupandu-se mai intai ieromonahul Silivestru, apoi mai multi carturari. Astfel apare in 1648 Noul Testament sau impacarea cu legea noao a lui is. Hs. Domnul nostru si in 1651 o Psaltira ce sa zice Cantarea a fericitului prooroc si imparat David. Singurul text semnat de SIMION este Predoslovie catra Maria sa Craiul Ardealului (Gheorghe Rakoczy), dar tot lui i se atribuie si cuvintele catre cititor.

Predosloviile lui SIMION la Noul Testament de la Balgrad au devenit celebre si au intrat in manualele scolare prin limpezimea cu care e pusa problema limbii literare. Traducerea facuta, dupa cum afirma el " din limba greciasca, sloveneasca si latineasca" a trebuit sa faca fata necesitatii de imbogatire a vocabularului cu neologisme: "De acias-ta inca vom sa stiti, ca vedem ca unele cuvinte unii le-au izvodit intr-un chip altii intr-alt. Iara noi le-am lasat cum au fost in izvodul grecesc, vazand ca alte limbi inca le tin asia, cumu-i synagoga si poblican si gangrena si pietri scumpe carele nu stiu rumaneste ce sant; nume de oameni si de lemne si de vesminte si altele multele carele nu stiu rumaneste ce sant, noi inca le-am lasat grecieste, pentru ca alte limbi inca le-au lasat asia". Alta dificultate au ridicat-o regionalismele: "Noi derept aceia ne-am silit de in cat am putut sa izvodim asia cum sa inteleaga toti, iara (daca) nu vor intelege toti nu-i de vina noastra, ce-i de vina celuia ce-au rasfirat rumanii printr-alte tari, de s-au mestecat cuvintele cu alte limbi, de nu graesc toti intr-un chip". Comparatia cuvintelor cu banii a devenit faimoasa prin folosirea ei de catre Hasdeu in teoria circulatiei cuvintelor: "Aciasta inca va rugam sa luati aminte ca rumanii nu graescu in toate tarale intr-un chip, inca neci intr-o tara toti intr-un chip, pentru aceia cu nevoe poate sa scrie cineva sa inteleaga toti, graind un lucru unii intr-un chip, altii intr-alt chip: au vesmant, au vase, au altele multe nu le numesc intr-un chip. Bine stim ca cuvintele trebue sa fie ca banii, ca banii aceia sant buni carii imbla in toate tarale, asia si cuvintele acelea sant bune carele le inteleg toti." Pe langa predoslovii, Noul Testament de la Balgrad mai contine si alte parti originale, cum ar fi scurtele introduceri la cele patru evanghelii si la unele capitole din Faptele Apostolilor, ca si "Lexiconul" de pe marginea foilor, care ofera sinonime sau explicatii pentru care cuvintele mai rar intalnite, intreaga lucrare, de altfel, este o izbanda remarcabila a carturarilor timpului fiind prima traducere integrala a Noului Testament.

OPERA

Noul Testament sau impacarea cu legea noao a lui is. Hs. Domnului nostru, Balgrad, tip. Craiasca, 1648; Psaltira ce sa zice Cantarea a fericitului prooroc si imparat David, Balgrad, tip. Craiasca, 1651; Bibliografia romaneasca veche 1508 - 1830,1 - IV, intocmita de Ioan Bianu, Nerva Hodos si Dan Simonescu, 1903 -1944; Noul testament, tiparit pentru prima data in lb. romana la 1648 de catre Simion Stefan, Mitropolitul Transilvaniei, reeditat dupa 340 de ani din initiativa si purtarea de grija a Prea Sfintitului Emilian, Episcop de Alba Iulia, 1988.

REFERINTE CRITICE

N. Iorga, Ist. Ut. rom. . I; N. Cartojan, Istoria, I; Al. Pini, Literatura,; G. Ivascu, Istoria

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Stefan SIMION

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Stefan SIMION

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text