Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere




Menut Maximinian - biografie - (opera si scrierile)

 

In 2006 a absolvit Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Litere, sectia romana-etnologie. Din 2007 este masterand la etnologie la Universitatea de Nord Baia Mare.



Este redactor la cotidianul "Rasunetul", TV Bistrita si Radio Renasterea. Din 2002 este membru al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, presedinte al Comisiei mass-media



Colaboreaza la ziarul "Realitatea", revistele EuRoCom si "VIP" din Bucuresti, "Agerro"-Stuttgart, Romanian Tribune-Chicago, "Revista ilustrata" a Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita, Conexiuni a Centrului Cultural municipal Bistrita, "Studii si cercetari etnoculturale" a Complexului Muzeal Bistrita, "Litera Nordului" si la "Miscarea Literara".



A publicat cartile: Confesiuni, Ed. Arcade, 2004; Cartea Diuganilor, Ed Karuna, 2006; Generatia in blugi, Ed. Karuna 2007; Chip de inger, Ed. Karuna 2007; Pe aripa Cerului, Ed. Karuna, 2008.



A ingrijit cartea Cantece pentru toate varstele a fostului sau invatator, Macedon Mizgan



A prefatat mai multe volume si este prezent in antologii.



A obtinut mai multe premii si distinctii.



Este membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti.







Referinte critice



"Maximinian Menut este un reprezentant important al publicisticii si culturii bistritene, facand parte dintr-o generatie dinamica si tanara, care are un rol si un mesaj demn de luat in considerare in orizontul cultural al Bistritei, Becleanului si Nasaudului. Absolvent al invatamantului preuniversitar bistritean si al universitatii clujene, membru al Uniunii Ziaristilor Prefesionisti, implicat in mai multe activitati cu caracter social, Maximinian Menut isi probeaza formarea si originalitatea atat in presa scrisa - ca redactor cultural la ziarul Rasunetul sau la alte publicatii zonale, nationale, eurozonale sau internationale - cat si in presa TV sau radio locala, unde a realizat sau realizeaza emisiuni interesante. Promovarea cultural-literara pe care o realizeaza, aspectele literare ale cartilor sale (cum ar fi reportajul literar, evocarea literara) il recomanda pe Maximinian Menut, ca un reprezentant demn al generatiei sale."



Olimpiu Nusfelean



"Valoarea volumului "Chip de inger" consta, inainte de toate, in demersul social, umanitar. Cred ca nici nu si-a dorit altceva autorul decat o retragere decenta, eleganta, si invitarea in fata a personajelor - flori, personajelor - ingeri, personajelor - maici, personajelor - anotimpuri. Exista in carte o tehnica a prezentarii realitatii, asa cum exista o maniera a interpretarii unui tablou. Sensibilitate si cunoastere, apropiere si simbol. Ca un reporter, Menut Maximinian lasa chipurile si inimile neprihanite in prim plan, le conduce in fata noastra, iar cartea lui e ca o scena, pe care evolueaza intr-un spectacol infinit, destine ca niste clopotei. E o carte document. Un document carte. Marturisea autorul ca a vizitat asezamantul "Casa Sf. Iosif" si a promis ca va scrie o carte. Acum, cartea a prins viata, are fotografii si in ea vorbesc glasuri de copii impliniti. Asa cum "copiii din casa s-au obisnuit sa fie invingatori", cred ca si menirea lui Menut Maximinian este aceea ca, dupa fiecare carte, sa fie invingator."

Elena M. Cimpan





"Menut Maximinian s-a apropiat cu sfiosenia si piosenia omului de bun simt, modest si constient, de cei doi stalpi ai infinitului ce sustin existenta noastra: cultura si muzica. S-a apropiat cu simtul masurii. Sunt stalpi ce se completeaza cu obiceiuri si traditii si sub obladuirea CRUCII si a SABIEI intruchipeaza poarta prin care se patrunde temeinic si definitiv spre VATRA ROMANEASCA, unica si indivizibila. Cu frumusetea sufletului sau, Menut a deschis aceasta poarta asezand inca o data in nemurire cateva nume reunite sub semnul "Confesiunilor" si care au infrumusetat si infrumuseteaza existenta noastra cotidiana.Menut are marele merit de a aduna intre copertile "Confesiunilor" nume ce leagana in frumuseti de dor, cant si simtire romaneasca un crampei al sufletelor noastre, generoase si mereu deschise spre un trecut, un prezent si un viitor ce-si regasesc toate dorintele noastre si-si aseaza iarasi toate profundele intelesuri ale devenirii noastre pe pragul nemuritoarei Vetre Romanesti.

Oamenii ce s-au confesat lui Menut Maximinian sunt inainte de toate valori si oameni cu care ne mandrim. Si se mandreste o tara."

Adrian Manarca





"Menut Maximinian face figura aparte intre jurnalistii de la Bistrita. El e in primul rand un om deosebit. Agreabil, cuviincios, indraznet, polemic cand e nevoie, razbatator, iscoditor, atent, nedispretuitor. Il vad totdeauna foarte fericit cand scrie bine sau foarte bine despre semenii lui. Il vad suparat si nefericit atunci cand scrie rau sau foarte rau despre semenii lui. E un jurnalist cu bun simt. E vorba, in acest caz, in ceea ce il priveste, de altruism, prietenie, si de multe altele.

Preocupat de cultura vie si netrecatoare, de credinta marturisita si de tot ceea ce inseamna intelepciune si doxologie, Menut Maximinian, "provoaca"prin scrierile lui, la modul rodnic si ziditor, nemerniciile si gaunoseniile zilei. E de apreciat harnicia lui si insistenta lui vis-a-vis de fenomenele culturale din judet (si nu numai). Scrie cu profesionalism si competenta, are darul de a te face cititorul lui fidel. Si nu e putin lucru.

Cartile lui se constituie, dupa parerea mea, intr-un adevarat exercitiu de comuniune. El stie, ceea ce demult am uitat cu totii, sa stea de vorba cu Celalalt, sa taifasuiasca in numele pasiunilor culturale."

Ioan PINTEA

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Menut Maximinian

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Menut Maximinian




Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

Coaja de nuca

- citeste textul

Chipul

- citeste textul

Chitara ingerilor

- citeste textul

Aproape de Cer

- citeste textul