Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Laurence Sterne - biografie - (opera si scrierile)

 

(1713-l768)

Calatorie sentimentala prin Franta si Italia (1768) se bazeaza pe propriile impresii ale lui Laurence Sterne din calatoriile facute in Franta si Italia. Sterne descrie momentele din calatoria eroului, Yorick, legate de trairile acestuia si de aceea calatoria este „sentimentala”. Descriindu-si eroul, Sterne a realizat un excelent model de analiza psihologica, aratand cele mai subtile nuante ale trairii omenesti.
Principala sa opera este insa romanul in noua volume Viata si parerile lui Tristram Shandy Gentleman (1759-l767), la care a lucrat mai multi ani si care a fost publicat fragmentar Prin acest roman, Sterne se indreapta spre viziunea ironica si observatia realista, surprinzand prin excentricitate si incalcand formele conventionale ale romanului. Prefata si dedicatia cartii apar la mijlocul primului volum, ordinea cronologica a expunerii faptelor este mereu incalcata, diferite capitole nu sunt tiparite in ordinea numerica. Unele povestiri sunt brusc intrerupte la jumatatea unui cuvant si alte episoade sunt incepute abrupt. In cateva locuri, intrerupand naratiunea, autorul a lasat pagini goale din dorinta ca cititorul sa completeze cu ajutorul imaginatiei proprii ceea ce urma sa fie descris. „Viata si opiniile” nu-i apartin de fapt lui Tristram Shandy, ci celor din jurul sau.
• umorul, comicul si chiar grotescul se realizeaza prin juxtapunerea unor franturi de ganduri ce confera ambiguitate intregului – ceea ce anunta tehnica fluxului constiintei (the stream-of-consciousness technique).

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Laurence Sterne

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Laurence Sterne

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text