Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Klopstock Sarmanul - biografie - (opera si scrierile)

 

SARMANUL Klopstock (pseudonimul lui P. Mihaescu), se naste la 1879, Bucuresti - moare in 1954, Bucuresti.

Prozator.

Debut editorial cu volum Culise cernite (1904). Voi.: Comedia adolescentei (1922); Feciorul lui Nenea Tache Vamesul, l-l11(1932-l943); Meduza (1938) etc. Autor al unei proze inspirate din mediile citadine periferice, cu accent pe pitorescul evocarii, deficitara din punctul de vedere al tehnicii narative.

In analogie cu G. M.-Zamfirescu , C. Ardeleanu s. a., Klopstock Sarmanul K. descrie in romanul sau autobiografic, Feciorul lui Nenea Tache Vamesul (I-III, 1932-l943), mahalaua bucuresteana („suburbia" Flaminda, maidanul lui „Sperie-Peste" etc), dublind acest material cu jurnalul unui copil maturizat precoce, prin saracie si boala, asemeni lui lacov din Maidanul cu dragoste si anticipind pe Ficu din Calea Vacaresti de I. Peltz. Naratiunea liric-nostalgica e nuantata prin umor si caricatura - dar, impovarata de vulgaritati devine, in cele din urma, monotona si discursiva.

Structural, romanul, dilatat la o trilogie publicata in rastimp de un deceniu, e o inlantuire de episoade (peripetii infantile, evenimente din viata de elev, praznice traditionale, conflicte cotidiene, sfirsituri patetice de viata etc.) - populate de o galerie de tipuri diverse: Frosa, mama superstitioasa si robotitoare, si Tache, tatal betiv si afemeiat; apoi: „doftoreasa" Carutasoaia, Trica dricarul, anticarul Pinath, Lache Gingavu, carbunarul Marin si fiul „de suflet" al acestuia, tiganul Vivi etc. Simtul de observatie si intentia realista se pierd in predilectia pentru un pitoresc excesiv, reprezentat si prin limbajul argotic redundant, cu putine pagini de evocare sugestiva autentica: „intr-o curte ingusta si lunga, fara nici o noima, plecind de la poarta Invancioaiei, pe linga pompa, si scurgindu-se la Iohan Tabacaru, in balarii, unde seara pe luna schinceau puii de serpi si se uscau neculese gutuile de deasupra unui elesteu brodat cu lintita si ceapa ciorii, intr-o crusta hidoasa, lipicioasa si scinteietoare (), se insirau pe doua rinduri, inghesuite, unul intr-altul, acaretele babii Mariuta, mici si puturoase «apartamente» de gospodari scapatati etc."

Atmosfera predominanta e aceea a unui spatiu restrins, sufocat de boala, mizerie degradanta, darapanare. in Meduza (1938), erotismul venal, intriga neverosimila, mizind pe senzationalul factice, melodrama triviala inunda paginile, demonstrind ca scriitorul nu izbuteste sa transpuna realitatea in fictiune de autentica valoare. Klopstock Sarmanul K. a mai scris schite si nuvele, in acelasi registru al confuziei intre memorialistica si imaginatia epica. in ceea ce are autentic, proza lui K. ofera un document social si moral al mediului periferic interbelic.

OPERA:
Culise cernite. Bucuresti, 1904;
Comedia adolescentei. Bucuresti, 1922;
Stafiile dragostei, in colab. cu A. Nour, Dr. X si Al. Bilciurescu, Bucuresti, 1929;
Trilogia dragostei, nuvele, Bucuresti, 1933;
Feciorul lui Nenea Tache Vamesul, I Uvertura (Copilaria, Adolescenta);
II Biblia unui trecut. 1879-l925;
EH, roman. Bucuresti, 1932-l943;
Ginta latina, nuvele, Bucuresti, 1936;
Relief, Bucuresti, 1936;
Meduza, roman, Bucuresti, 1938.


REFERINTE CRITICE:
E. Lovinescu, Istoria literaturii romane contemporane. 1900-l937, 1937;
G. Calinescu./tfona;
R Constantinescu, Scrieri, IV;
Ov. S. Crohmalniceanu, Literatura, I.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Klopstock Sarmanul

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Klopstock Sarmanul

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text