Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Ignea Floru - biografie - (opera si scrierile)

 

FLORU Igena, se naste la 1895, Bucuresti -m. 23 mai 1926, Bucuresti.
Autoare dramatica, prozatoare si traducatoare.

Fiica lui I. Floru, prof. de istorie din cercul Convorbirilor literare, discipol al lui T. Maiorescu", si a Alexandrinei (n. ?). Absolventa a Scolii Secundare de gradul 2 (1911) si a Facultatii de Litere, sectia moderna, a Univ. din Bucuresti (1915).

Debuteaza cu piesa Fara reazem, jucata pe scena Teatrului National bucurestean (1920) si cu schita Tovaras, publicata in Viata Romaneasca (1920).

Colaboreaza la revista Adevarul literar. Dimineata copiilor etc. Traduce „admirabil" (G. Calinescu) Printul fericit de Oscar Wilde (1922) si Basme englezesti (1923). inaintea mortii premature, survenite in urma unei peritonite, ii apare un mic volum de Nuvele (1926). Productia ei literara, putina cita este, anunta o remarcabila autoare preocupata la modul liric, dar lucid, de conditia femeii in societatea contemporana si de micile drame ale vietii cotidiene.

Drama Fara reazem (1922) are tot ce trebuie pentru a fi fost pe gustul publicului vremii: romantioasa cit sa para profunda, pasionala cil sa tina treaza atentia, plina de maxime ca sa instruiasca. Cele patru personaje ale piesei (Gabriel Stoici, Lola Buriano, Tita Doljan si Bob Buriano) sint asezate intr-o opozitie facila pina spre sfirsitul piesei, cind se produce o rasturnare originala de raporturi. Lola Buriano, sotia lui Bob, „slabuta, blonda, fina", face parte din familia sufleteasca a lui Gabriel Stoici, prietenul ei din copilarie, tocmai intors de la studii din strainatate. Natura lor e melancolica. Sotul o insala (Bob e „un tiran"), iar ea sufera de un soi clasic de boala de nervi. Tita, studenta la medicina, acum infirmiera Lolei, este, ca si Bob, un temperament sangvin. Cum era de asteptat, un dublu amor potriveste lucrurile: de o parte cuplul sentimentalilor, de alta cel al energicilor. Iata msa ca se face apel la una dintre eternele legi psihologice - dorinta noastra trece prin dorinta celorlalti -, si Bob, ba-nuindu-si sotia iubita de altul, se reindragostes-tedeea. Simultan, tristanescul Gabriel devine pentru un moment donjuanul piesei, cedind insistentelor Titei. Urmarita de fatalitatea vo-yeurisme-ului - ea mai asistase cindva la o scena de dragoste -, Lola ii surprinde si se sinucide, lipsita fiind si de acest ultim „reazem": fidelitatea amantului. Feminismul ostentativ alaturi de romantismul minor, amestecul naiv si autentic in constructia situatiilor si caracterelor dau azi piesei un farmec desuet.

Nuvele (1926) cuprinde sase compozitii tematic neunitare. Pe linie povesteste, dupa modelul lui I. Slavici, o scurta secventa de marivodaj in peisaj rural. Limbajul este stingaci, excesiv dialectal cind reproduce vorbirea personajelor.

Musa este cronica unei incurcate istorii pasionale. De o desavirsita simplitate este, in schimb, schita Tovaras: conu Manolache isi pierde singurul prieten, pe Nae, canele sau furat de mirosurile lanului de griu (reusita notatie a senzatiilor). Atitudinea narativa obiectiva fereste textul de dulcegarie. Fara reazem si cele citeva nuvele pot semnifica debutul fericit al unei scriitoare, dar nu o pot consacra.

OPERA:
Fara reazem. Piesa in trei acte, Bucuresti, 1922;
Nuvele, Bucuresti, . Traduceri: O. Wilde, Printul fericit. Bucuresti, 1922;
Basme englezesti. Bucuresti, 1923.


REFERINTE CRITICE:
G. Calinescu, Istoria;
L.Baconski, in Steaua, nr. 15, 1971;
G. Serban, Ispita istoriei, .

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Ignea Floru

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Ignea Floru

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text