Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere



Dumitru Munteanu - biografie - (opera si scrierile)

 

Dumitru MUNTEANU (n. 25.10.1948, Telciu, BN)



Este absolvent al Institutului Pedagogic de Institutori, Cluj-Napoca (1970). Este director al Editurii George Cosbuc si al revistei literare "Litera Nordului", pe care le-a si fondat.

Colaborari la reviste: Romania literara, Steaua, Minerva, Luceafarul, Tribuna, Vatra, Litera Nordului.



Debutul absolut in Romania literara, 1980.



Debutul editorial la Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1986, in volumul colectiv "Debut '86".



Carti tiparite: Teatrul din munti, eseu, 1995; Intemeietorii, roman, 2000; Adevarata putere, roman, 2001; Anotimpul viperelor, roman,1997; Fratele meu Cain, proza scurta, 2001; Ultimul inger, roman, 2002; Social-democratii transilvaneni si problema nationala, eseu, 2003; Dureri ascunse, proza scurta, 2003; Clipe furate timpului, publicistica, 2006; In umbra puterii, proza scurta, 2005; Stele ucise, roman, 2007; Constelatia luminii, Telciul literar si artistic, 2008, toate la Editura George Cosbuc; Acel fel de dragoste, proza scurta, Ed. Ardealul, 200.



Prezent in mai multe antologii si dictionare, este si detinatorul unor premii literare.



Este presedintele filialei din Bistrita-Nasaud al Ligii Scriitorilor din Romania.







Referinte critice:



"Dumitru Munteanu, un invatator dintr-un sat de la poalele Muntilor Rodnei, debuteaza in aceste pagini cu povestirea "Scaunul", o indrazneata si curajoasa satira la adresa unor mentalitati"

George Ivascu

"Preocupat constant de zugravirea unei lumi fictionale, in care realitatea concreta a existentei contemporane sa se recunoasca aevea, ca intr-o oglinda rasturnata, Dumitru Munteanu are seninatatea si degajarea, lipsa oricaror complexepolitice, de ascrie azi despre lumea de ieri, demontandu-i falsele articulatii, insa fara accente de vendeta, de rafuiala, ba chiar cu un soi de placere, nu pentru racilele acesteia, ce sunt supuse unei analize severe, ci pentru oamenii ce au stiut sa ramana oameni in toate imprejurarile. () Calitatea definitorie a prozei lui Dumitru Munteanu mi se pare a consta tocmai in seninatatea (ceea ce nu exclude ironia si tenta groteasca, sanctionarul!), cu care construieste o lume fictionala, cu mijloace specifice metodei realiste, intr-un curaj aproape bravat de a realiza proza clasica intr-o epoca (cel putin la noi) a experimentelor formale de toate felurile. Lectura paginilor sale este reconfortanta, incitanta nu mai putin, dezvaluind personalitatea unui creator epic din stirpea celor mai buni prozatori realisti ai literelor noastre si, daca faceam trimitere, la inceput, spre experienta postmodernista, nu o faceam decat pentru a atrage atentia asupra disponibilitatilor creatoare, bine stapanite, ale unui artist modern prin excelenta".

Constantin Cublesan

"A aparut, recent, la Editura George Cosbuc un roman surprinzator de valoros sub aspectul realizarii artistice si nu numai, "Anotimpul viperelor", semnat de Dumitru Munteanu. () Recentul roman vine sa confirme ceea ce prozele sale anterioare ne dovedisera deja: vigoare, inspiratie, demnitate in arta cuvantului bine articulat prin scris. Romanul in aparenta linistit este scris cu infinita rabdare pentru ca scriitorul isi iubeste personajele dintr-o perspectiva absolut tulburatoare, fata de care manifesta o afectuoasa atentie; scris cu nerv, tradeaza o disimulata auto-caracterizare dar si un condei de fin analist".

Luca Onul

"Teatrul din munti nu este doar o carte interesanta ci si necesara. () Teatrul din munti inseamna si o analiza atenta a unui fenomen teatral nascut in anul 1935 in satul Sant si in acelasi timp o culegere de portrete a acelor cativa tarani ce si-au incercat talentul in piesele propuse de Constantin Iugan".

Sorin Crisan



" In acest roman (Intemeietorii n.n.) ca si in celelalte, stilul lui Dumitru Munteanu este la fel de plin de nerv si concizie, de o lapidaritate cu maxima sugestivitate. Tendinta autorului de a infatisa unitati distincte aminteste de tehnica cinematografica si potenteaza valoarea de document al epocii, pe care o are romanul.() Calitatile de romancier ale lui Dumitru Munteanu se concretizeaza inca o data si convingator intr-un alt roman istoric, "Adevarata putere". Se poate afirma ca, avem un condei si mai sigur pe posibilitatile sale expresive si o naratiune realizata cu nerv si un puternic simt al epicului, uneori aidoma unui torent".

Tit Liviu Pop

"Dumitru Munteanu () face dovada unui unui talent de prozator analist. Observatiile autorului, care relateaza o ascensiune dramatica pe munte -notate rapid, percutant, la persoana intai- sunt pline de semnificatii umane, de adevaruri proaspete picurate din viata si deloc alterate de prejudecati livresti. Senzatia de autentuicitate, de traire nemijlocita e cat se poate de puternica, pentru ca autorul stie sa transfigureze cu arta realitatea obiectiva".

Ion Dodu Balan

" In scop preventiv, se limiteaza draconic, in aceasta perioada, posibilitatea aparitiei unor noi scriitori.. Tinerii nu mai pot debuta decat in "volume colective". In Debut '86 (culeg. de proza scurta, postf. Mircea Ciobanu, Buc. CR, 1986), figureaza, de exemplu, 34 de debutanti, care formeaza, s-ar putea spune, o lunga "coada" la poarta consacrarii: Lidia Bondor () Dumitru Munteanu ()"

Alex. Stefanescu

"Cu un exercitiu sigur al prozei, Dumitru Munteanu ni se dezvaluie cu proba unei evidente maturizarii artistice. Debutul intamplat in "Romania literara" cu nuvela "Scaunul" a fost un semnal al interesului sau pentru numeroasa fauna a celor marcati de alienarea puterii, de orgoliul scaunului, al potentei politico-administrative, caracteristice epocii ceausiste, interes reliefat ulterior atat in romanul "Anotimpul viperelor" (Editura George Cosbuc, Bistrita 1995), cat si in volumul de proze "Fratele meu, Cain" (Editura George Cosbuc, Bistrita, 2003).

Ion Moise



 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care



Politica de confidentialitate




Copyright © 2009 - 2024 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Dumitru Munteanu

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Dumitru Munteanu



Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text


Proza

MOARTEA PROFETULUI

- citeste textul