Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

Denis Diderot - biografie - (opera si scrierile)

 

(1713-l784)


- este organizatorul si principalul redactor al Enciclopediei.
- intemnitat 3 luni la Vincennes pentru Scrisoare catre orbi (aparuta in 1749, la Londra), care ataca problemele religiei – se pare ca orbii nu pot avea aceleasi idei religioase ca ceilalti, fiind lipsiti de un simt capital, vederea
- romanele si povestirile sale cuprind adesea un amestec de teme, de discutii, de dialoguri si chiar de interventii ale autorului insusi. Ele sunt lipsite de sentimentalismul celor englezesti, pe care Diderot le citea intensiv.
- Calugarita (1760, publicata in 1796) are forma unei autobiografii feminine, roman filozofic pornit de la o gluma. E un atac violent contra vietii din manastiri, a suferintelor fizice si morale ce le chinuie pe calugarite, a perversiunilor acestora.
- Nepotul lui Rameau (tradus de Goethe si publicat initial in germana in 1805, retradus in franceza in 1821). Actiunea se petrece intr-o cafenea, fiind, in mare parte, un dialog intre „El” (nepotul celebrului compozitor francez Jean-Philippe Rameau) si „Eu” (Diderot). Este o critica a parazitismului, cuprinzand si discutii despre muzica, educatie, prejudecati morale, conditia deplorabila a artistilor, etc.
- Jacques Fatalistul si stapanul sau (scris intre 1773-4, publicat in germana in 1792, in franceza in 1796) – Jacques, servitorul, si stapanul sau, vorbesc mergand pe cal, fara ca noi sa stim de unde vin si unde merg. O multime de povesti se intretaie intr-un caleidoscop de digresiuni.
- reformator in teatru, Diderot propune un gen intermediar intre tragedie, genul nobil, si comedie, drama burgheza in proza (Fiul natural, Tatal de familie). Si-a expus teoriile in tratatul Despre poezia dramatica, Paradoxul comicului, etc., dar nu si-a putut realiza teoriile.

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

Denis Diderot

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui Denis Diderot

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text