Enciclopedia marilor scriitori ai literaturii romane.
 
Inscrie-te si imbunatateste enciclopedia autorilor romani.
Am uitat parola Creaza cont nou
Home    Autori     Sinteze literare      Critica literara      Opere

ADRIAN CERNESCU - biografie - (opera si scrierile)

 

Adrian Cernescu (n.22.11.1922 Iasi – d.02.07.1989 Bucuresti) a fost publicist, nuvelist, romancier, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (1972 - 1989).

La 22 noiembrie 1922 se naste Adrian Cernescu, in cunoscutul si pitorescul cartier Tatarasi din Iasi, ( fiul lui Stefan Cernescu al carui tata Teodor Cernescu a fost preot in satul Stefanesti, judetul Botosani si al Elenei Costiniu fiica preotului Enache de pe mosia lui Iordache Bals). Adrian Cernescu avea sa fie al cincilea copil dintr-o familie destul de numeroasa cu sapte copii ( Elena, Ecaterina ,Maria, Stefan, Adrian, Teodora, Alexandru).

Cu patru surori mai mari, carora parintii trebuiau sa le asigure o educatie si o zestre buna pentru maritat, cu un frate mai mare care intrase la Liceul Militar si era mandria familiei, cu doi copii mai mici de hranit, Adrian Cernescu este curmat din drumul scolii la frageda varsta de 14 ani si trimis de catre tatal sau la Atelierele CFR Nicolina din Iasi pentru a invata o meserie, la sectia scularie . Paraseste Iasul la varsta de 16 ani, plecand la Brasov (fara stirea familiei), unde se angajeaza la uzinele IAR Brasov devenita ulterior Sovromtractor si isi termina studiile liceale. Intr-o perioada istorica tulbure, in care Iasul a fost puternic zdruncinat de cel de-al doilea razboi mondial, fiind poarta dinspre rasarit a tarii, este martor la faptele care s-au petrecut (pogromul din anul 1941, descris in romanul nepublicat “Rasarit insangerat”).
La Brasov a facut parte din brigada de tineret de la sectia de scularie a uzinei unde lucra si publica articole dedicate oamenilor din uzina. Datorita talentului sau de publicist a fost selectionat ca redactor la ziarul “Drum nou” din Brasov.
In anul 1951 a fost selectionat pentru “Scoala de literatura si critica literara Mihai Eminescu” din Bucuresti iar dupa absolvire a fost numit redactor la revista “Tanarul scriitor” condusa de Demostene Botez.
In primi sai ani de afirmare, a fost publicist, jurnalist, a scris schite si nuvele pe care le-a publicat in diverse reviste si publicatii cotidiene.
Prima nuvela apare intr-o editie trilingva, in anul 1955 , “NOVELLEN” ( nuvele romanesti in limba germana, franceza, engleza) alaturi de Geo Bogza, Petru Dumitriu, Camil Petrescu, Andras Sütö, Al.D. Zamfirescu.
In anul 1971 apare primul sau roman „Anacron” la editura Mihai Eminescu, roman care il consacra ca romancier si care s-a bucurat de un real succes la cititori.
In anul 1975 apare romanul politist „Abis” la editura Junimea;
In anul 1981, volumul de schite umoristice „Nostalgice” sau Popas in purgatoriu, la editura Junimea.

Adrian Cernescu a lasat in urma sa doua romane care nu au putut fi publicate in perioada comunista datorita cenzurii , “Rasarit insangerat”(descrie venirea la putere a comunismului si pogromul de la Iasi din 1941) si “Flori ucise”(titlu sugestiv in care , venirea la putere a regimului communist, este facuta cu brutalitate asupra intelectualitatii acestei tari, roman care a fost trecut spre publicare in anul 1983 la editura Cartea Romaneasca, dar care din nefericire a fost din nou taiat din lista).
Mentionez ca este printre putini


i scriitori care au lasat in urma lor literatura de sertar veritabila, romanele sale fiind o adevarata fresca a unei epoci pe care putini s-au incumetat, chiar in perioada in care au activat, sa-i descrie adevarata fata. Desi a fost absolvent al “Scolii de literature si critica literara Mihai Eminescu”, considerata o fabrica de pregatire a noului tip de scriitor care sa elogieze regimul communist, lupta de clasa si realizarile sale, scriitorul Adrian Cernescu nu a scris in toata cariera sa nici o lucrare in acest sens.
Scriitorul Adrian Cernescu si-a dedicat toata viata si activitatea cuvantului scris.

Adrian Cernescu s-a stins din viata in anul 1989, la varsta de 66 ani.

CARTI PUBLICATE:
Nuvele:
- Ed. Verlag “Das Buch” – 1955
- Ed. “Le livre”
- Ed. “The book”
Denumire : NOVELLEN ( - nuvele romanesti in limba germana, franceza, engleza) Geo Bogza, Adrian Cernescu, Petru Dumitriu, Camil Petrescu, Andras Sütö, Al.D. Zamfirescu
Romane:
- ABIS – Ed. Junimea – Iasi – 1972
- ANACRON – Ed. Eminescu – 1970

Volum de schite satirice:
- NOSTALGICE - Ed. Junimea – Iasi - 1981

 

Crezi ca ne lipseste ceva?

Poti adauga opera - comentariul, eseul sau referatul despre opera care

Politica de confidentialitate
Copyright © 2009 - 2021 : Autorii.com - Toate Drepturile rezervate.

 

ADRIAN CERNESCU

Opera si activitatea literara

Scrierile si activitatea publicistica a lui ADRIAN CERNESCU

Activitate pulicistica si comentarii / analize / referate pe text